Latin-Amerikauka 2020

Foto: Lisa I. Martinsen

Foto: Lisa I. Martinsen

Årets Latin-Amerikauka blir en blanding av digitale og fysiske arrangementer i Oslo og flere steder i landet. Følg, se og hør årets arrangementer gjennom LAGs kanaler på Facebook, Twitter og YouTube.

Latin-Amerikauka 2020 starter med LAGs deltakelse på Globaliseringskonferansen som skal sendes direkte på LAGs Facebook-sider.

Globaliseringskonferansen 2020, 4.-6. september

Latin-Amerikas politiske pandemi

Latin-Amerika har blitt koronapandemiens episenter. Hvordan kan det ha seg slik? Bak Covid-19 katastrofen i regionen ligger det en langvarig politisk pandemi som systematisk har rasert helsesystemer, arbeidsrettigheter og demokrati i land etter land: Nyliberalisme.

Politikken som setter markedsøkonomi foran mennesker og miljø ble innført av diktaturene i Latinamerikanske land på 1970-tallet og har siden svekket statene og befolkningens evne til å håndtere slike kriser. På dette møtet skal vi høre hvordan sivilsamfunnsorganisasjoner i Brasil, Colombia og Guatemala motstår både nyliberalismen og Covid-19 og deres forslag til løsninger. Først skal vi høre på representanter fra MST-De jordløses bevegelse i Brasil, bondenettverket CNA-Colombia og bondeorganisasjonen CUC og CONAVIGUA-Guatemala. Etterpå skal Per Ranestad, regiondirektør for Latin-Amerika i Norsk Folkehjelp og Vanessa Colorado fra Caritas Norge, analysere regionens tilstand og svare på spørsmål fra publikum.

Arrangementets lenke.MERCOSUR-avtalen: Frihandel eller solidaritet?

Norge er i ferd med å inngå en frihandelsavtale med Mercosur-landene Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay. Avtaleutkastet ble fremforhandlet bak lukkede dører, mens store deler av Amazonas står i brann. Frihandelsavtalen legger til rette for handel med varer som står for 60 % av avskogingen i Amazonas. Avtalen har skapt bred debatt om miljø- og matsuverenitet.  

På dette møtet ser vi på hvorfor handelsavtalen er skadelig for miljø, matsikkerhet og demokrati. 

Innledning fra Javier Echaide om Mercosuravtalens betydning for demokrati, matsuverenitet og miljø. Echaide er professor i internasjonal rett fra Universitetet i Buenos Aires, og har gjort en analyse av EU-Mercosuravtalen.  

I panelet:
Hege Skarrud, leder i Attac Norge
Marielle de Roos, Norsk bonde-og småbrukarlag
Panelet ledes av Åsa Paaske Gulbrandsen, daglig leder i Latin-Ameriklagruppene i Norge.

Arrangementets lenke.ANDRE ARRANGEMENGTER

Boklansering i Bergen: "Kampen om regnskogen"

Lørdag 5. september, kl.14:00. Bergen.

Velkommen til boklansering!

Vi feirer Torkjell Leiras bok "Kampen om regnskogen. Sannheten om Norge i Brasil".
Program: Presentasjon av boka ved forfatteren, samtale og kulturelt innslag. Detaljer kommer. Dørene åpner kl. 14.00 og programmet starter kl. 14.30. Sted: Speilsalen.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Velkommen!

OM BOKA:
Amazonas brenner − for å gi plass til kvegdrift, soyaplantasjer og industri. Norge støtter vern av regnskogen med milliarder av kroner, men der vi gir med den ene hånda, tar vi med den andre. Gjennom norske selskaper, Oljefondets investeringer og norsk lakseoppdrett bruker vi mye mer penger på det som ødelegger regnskogen, enn på det som beskytter den.
Brasilkjenner Torkjell Leira kaster nytt lys over utslippsskandalen som rammet Hydro i 2018. Forfatteren avslører bakteppet i Norge og Brasil, både historisk og i den pågående kampen for klodens klima. Linjene går fra militærdiktaturet på 1970-tallet til dagens høyrepopulistiske president, fra stortingssal og styrerom i Oslo til små gårder på den brasilianske landsbygda, fra internasjonale klimaforhandlinger til dem som tjener seg rike på at Amazonas raseres.
Gjennom hele boken dirrer et ubehagelig spørsmål: Hva er Norges egentlige rolle i regnskogen?

Arrangementets lenke.Globaliseringskonferansen - stream i Tromsø

Lørdag 5. september, kl.11:30. Tromsø.

Globaliseringskonferansen 2020 - Fra krise til kamp, går av stabelen 4.-6. september. Årets konferanse streames på nett, Latin-Amerikagruppene i Tromsø inviterer til offentlig stream av et utvalg av møtene på konferansens lørdagsprogram på Garasjen i Tromsø!

Arrangementet er åpent og gratis, men med begrenset plasser pga. smittevern. Det er ingen påmelding i forkant, men en publikumsprotokoll ved ankomst - det er mulig å gjeste bare ett, flere eller alle møtene! Forøvrig tas alle smittevernshensyn for arrangementet, dersom du har sykdomstegn, ber vi deg holde deg hjemme.
Vi streamer følgende tre møter:
12:00 - 13:30 LATIN-AMERIKAS POLITISKE PANDEMI

14:30 - 16:00 AGROØKOLOGI – FRA KRISE TIL STRUKTURENDRINGER I MAT- OG LANDBRUKSPOLITIKKEN

16:30 - 18:00 RECLAIM THE COMMONS!

Se utfyllende og øvrig program for Globaliseringskonferansen her:
https://globalisering.no/program/

Velkommen til Globaliseringskonferansen "i Tromsø"!
...Kanskje dette kan være en spire til en "politisk pub" i byen?

Arrangementets lenke.Mexico: developing mega-projects in the Mayan Rainforest

Tirsdag 8. september, kl.15:00. Digitalt arrangement

The Norwegian Solidarity Committee for Latin America (LAG) and PhD Candidate at Noragric, NMBU, Noé Mendoza, would like to invite to a virtual roundtable conversation on Mexico's plans to develop mega-projects like the "Mayan Train" in the Mayan Rainforest.

The Mayan Rainforest in Mexico is a region characterized by high cultural and natural diversity bordering the Caribbean sea and Central America. There, the current Mexican government is promoting a development project known as the “Mayan Train” which will potentially transform multiple dimensions of this territory through train railways, new urban centers and a heavy promotion of private investment in extractive industries.
This project has been controversial given its potential social and environmental outcomes in an eminently rural and indigenous territory which has ignited a legal and social debates at different levels. In this webinar we will have a conversation with young social scientists who have recently done research in this region of Mexico to discuss the potential outcome of this mega-project in the indigenous territory of the Mayan Rainforest.

The participants are the following:

Emma Villaseñor. Researcher at Conservación Biológica y Desarrollo Social AC, Mexico
Malena Oliva. Environmental consultant, Mexico.
Carlos Dobler. Post-Doc at Centro de Investigaciones en Geografía Ambiental, UNAM, Mexico.
Noé Mendoza. PhD Candidate, Noragric, NMBU.

The event will be streamed through Youtube, and the link will be posted in this event before it starts.

Arrangementets lenke.Mineralutvinning i Norge og Brasil - hva fører det til?

Torsdag 10. september, kl. 19.00. Tromsø

Mineralutvinning forbindes med økonomisk vekst og utvikling, men samtidig har denne typen industri store negative konsekvenser for blant annet lokalsamfunn og miljø. Hydro AS har fått kritikk fra miljøorganisasjoner og brasilianske myndigheter for utslipp fra aluminiumsverket som har forårsaket stor skade i Barcarena-provinsen nord i Brasil. Hva er konsekvensene av miljøskandalen i 2018?

Her hjemme møter Nussir ASA motstand i forbindelse med gjenåpningen av kobbergruva Nussir ved Repparfjorden. Gjenåpningen av kobbergruva vil påvirke urbefolkningen, reindrift og omgivelsene i Finnmark. Hvordan er den økonomiske fortjenesten av disse inngrepene sett opp mot øvrige konsekvenser? Hvordan påvirker det lokalområdene og livet der? Hvilke likhetstrekk er det mellom saken i Brasil og i Norge?

Innledere:

Runar Myrnes Balto
Sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund

Elise Fjordbakk
Prosjektleder i Latin-Amerikagruppene (LAG) og forfatter av 'Hydros ansvar i Brasil'

Kommentar fra:
Øyvind Ravna
professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø

Møteleder:
Astrid Fadnes Latin-Amerikagruppene Tromsø


Lenke til arrangementetNo nos jodan! Paren las masacres!

Markering i Oslo. Fredag 11. september kl. 14:30–16:30

Are you kidding me? Stop killing our youth!

Are you kidding me? Stop displacing people!
Are you kidding me? Are we not going to do anything this time either?
Are you kidding me? Lets make peace!

86 young people murdered in the last three months, more than 30 massacres so far in 2020, more than 200 leaders murdered this year alone, and the unfulfilled promise of a peace agreement.

We have to break the silence! The silence of the press and the silence of the governments. Colombians and the Friends of Colombia around the world, cannot remain indifferent while the country is returning to its worst years in its history.

All of us, regardless of ideologies, religion or political parties, must unite, reject what is happening, demand a clear and substantial answer from the Colombian authorities, from the government and the Norwegian political entities that have a commitment with the peace in Colombia.

That is why we invite you to march with us 11th September in Oslo, starting from the Colombian Embassy, passing through the Norwegian Chancellery (UD) and ending in front of the Norwegian Parliament. It is a family activity.

This will be an opportunity to meet, support each other in the pain, and to sow together what kind of country we want to build in Colombia. It will be a march-troupe, with various performances, with costumes, a mixture of pain and joy, where we hope that the decision to build a peaceful society and to bury the war will be clear.

All the Covid-19 prevention measures will be implemented.

Route:

14:30 Meet up next the “Homansbyen” tram stop, at the corner of Oscars gate (next to Joe and the Juice) 14:45 The walk begins.

15:00 First stop in front of the Colombian embassy in Oslo (Oscars gate 34)

15:45 Second stop in front of the Norwegian Chancellery (7. juni plassen, next to the statue of Håkon VII)

16:20 Third and last stop in front of the Parliament (Eidsvolls plass)

#theyAreKillingUS
#sosColombia
#theyAreMassacringUs

Arrangementets lenke.Det Opprinnelige 9/11. Vi markerer dagen for statskupp i Chile 1973 med musikk og film

Fredag 11. september kl. 19:00. Bergen

Fredag 11. september markerer vi den opprinnelige 9/11. Dagen den USA støttet statskupp mot Chiles demokratisk valgte president, Salvador Allende etablerte en 17 år lang brutal diktatur under Augusto Pinochet. Flere tusen drepte, forvunnet, torturert og tvunget i eksil.

Program for markeringen:
Kl.19:00 Levende musikk med Chilenske gruppen Newen, som henter sitt navn fra Mapuche folkets kamp i Chile (Newen betyr kraft på Mapuche sitt språk).

Kl.20:00 Filmvisning: Patricio Guzmans «Salvador Allende”. Filmen forteller Allendes historie, fra ungdommen i Valparaiso og hans tidlige karriere, til presidentskapet i Chile og døden under kuppet 11. september 1973. (spansk med engelsk teksting).

1973 kan virker fjernt for mange i dag. Men vi har blitt vitner til flere US støttede statskupp også i nyere tid. Bl.a. i Haiti, Venezuela, Honduras, Paraguay og Bolivia. Vi må lære fra historie og husker at den opprinnelige 9/11 var et angrep fra USA, ikke mot USA!

Sted: Speilsalen, Akademiske Kvarter.

Arrangementets lenke.Utstillingsåpning!

Fredag 11. september kl. 19:00. Oslo, Vega Scene

Feminisme finnes over hele verden og engasjerer utallige mennesker. Feminismen finnes i alle mulige former, farger og uttrykk. Dette har vi prøvd å belyse ved å lage en digital utstilling med fokus på Mexico og Guatemala.

På fredag 11.sepember klokka 19 inviterer vi til åpning av denne utstillingen! Det blir som åpninger flest, med rødt silkebånd, bobler i glasset og en liten konsert. Det kommer info om artisten asap.

Utstillingen kommer til å ligge ute og være tilgjengelig til en hver tid, MEN det er kun neste fredag at det blir mulig å få med seg en omvisning!

Vi som har laget denne utstillingen kommer fra organisasjonen Latin-Amerikagruppene i Norge. Vi var med på brigadeprosjektet, til Mexico og Guatemala, i fjor høst og denne utstillingen er resultatet av det.

Arrangementets lenke.