Første dom i Berta Cáceres' rettssak

Foto: COPINH

Foto: COPINH

Den honduranske miljø- og urfolksaktivisten Berta Cáceres ble drept 2.mars 2016 for sin kamp mot vannkraftprosjektet Agua Zarca. Tre år senere har den første dommen i rettssaken falt for de som utførte drapet.

"Denne dommen er den første sprekken i muren av total straffefrihet, som opprettholder den kriminelle strukturen som er ansvarlig for forbrytelsen» sier datteren til Berta Cáceres.

Honduras er av landene i verden som er høyest på listen over kriminalisering og drap på sosiale ledere og aktivister. Lokalsamfunn i motstand til energiutvinningsprosjekter, og som kjemper for selvråderett og et levelig miljø er spesielt utsatt. Dette er et strukturelt problem i Honduras som noen norske selskaper er med på å opprettholde.

Berta Cáceres var urfolkskvinne av lenca-folket, leder av COPINH, og ble kjent for sin kamp mot regjeringens utviklingspolitikk, straffefrihet og stadig overgrep mot urfolk og kvinner. Berta mottok Goldman miljøprisen i 2015 for hennes arbeid mot vannkraftprosjektet «Agua Zarca».

Til tross for denne positive utviklingen i rettsaken ender ikke straffefrihet med denne dommen. Det er store økonomiske og politiske interesser som står bak drapet på Berta Cáceres og det finnes tydelig bevis på hvordan noen av Honduras mektigste menn er involvert i dette drapet. Både familien til Berta og COPINH krever videre etterforskning.  

Les mer om dette i COPINHs uttalelse (engelsk).

Sekretariat
Land