LATIN-AMERIKA I DAG: FRA HÅP TIL KRISE? (Latin-Amerikauka 2019 )

Med årets Latin-Amerikauka ønsker vi å se nærmere på de siste 20 årene i regionen, en tidsperiode med progressive regjeringer og nye politiske fenomener. Vi vil også se på USAs og andre stormakters politiske interesser i regionen, høyresidens comeback og de nye konfliktene som dette skaper i dag. Alt sett fra et kritisk perspektiv. Velkommen!

https://maketheeconomyscream.com/en/

Mandag 21. oktober
18:30-21:30 Norgespremiere: Make the economy scream
Cinemateket i Oslo, Dronningens gate 16

Latin-Amerikagruppene i Norge starter årets Latin-Amerikauka med visning av en ny dokumentarfilm om Venezuelas krise «Make the economy scream», av regissør Aris Chatzistefanou.

Aris Chatzistefanou er en gresk journalist og filmskaper som har jobbet for flere internasjonale medier, blant annet BBC World Service, The Guardian og Al Jazeera. Aris skal presentere filmen via Skype fra Aten. Etter filmen vil professor Ana Esther Ceceña, leder for Latin-Amerikas Institutt for Geopolitikk, kommentere Venezuelas situasjon og svare på spørsmål fra publikum.

Kamp for naturresursser og menneskerettigheter har blitt sentralt i dagens Guatemala. Utenlandske interesser og urfolks kultur og verdensbilde møtes i en kamp som er avgjørende i kontekst av en global miljøkrise.

Tirsdag 22. oktober
19:00-21:00 Fred og forsoning i Guatemala i et urfolksperspektiv
Café Mestizo, Kristiansand

Hvordan fred- og forsoningsarbeidet har vært siden borgerkrigen tok slutt på 1990-tallet? Hvorvidt årsakene til borgerkrigen kan ses tilbake fra kolonitiden og gjentar seg i dagens Guatemala? Dette er temaet som Thelma Cabrera og Vicenta Jerónimo skal drøfte på dette møte i Kristiansand.

Den «grønne bølgen» har blitt kjent i hele verden. Fra Argentina til Mexico kjemper latinamerikanske kvinner som vil endre deres hverdag og samfunn.

Onsdag 23. oktober 2019
18:00-21:00 Bokbad og samtale: Kvinnekamp i Latin-Amerika i dag
MIR, Oslo, Markveien 61

Kvinneutvalget i Latin-Amerikagruppene i Norge inviterer til bokbad av boka «Esperanza y paz desde las mujeres: 30 años de luchas recorridas/Håp og fred fra kvinners perspektiv: 30 år med kamp», og samtale om kvinnekamp i Latin-Amerika med presidentkandidat i Guatemala og Maya Mam urfolkskvinne Thelma Cabrera. I samtalen møter vi også Vicenta Jerónimo, medlem av Guatemalas nasjonalforsamling, Alejandra Salazar fra Colombia (CNA), Luana Oliveira fra Brasil (MST), Ixmukane Saqihiix Quib Caal (CUC) og Yolanda Catu (CONAVIGUA) som begge er fra Guatemala

18:00 Latin-Amerika i Flammer! Høgrepopulismens frammarsj på kontinentet
Amalies hage, Hovedbiblioteket i Bergen

Hva er muligheter og utfordringer som Latin-Amerikas progressive politiske og sosiale bevegelser står ovenfor i møte med høgrepopulistiske regjeringer i land som Brasil, Colombia og Argentina, i tillegg til USAs destabilisering og intervensjonspolitikk. Med professor Emir Sader (Brasil), tidligere leder av CLACSO og professor Ana Esther Ceceña (USA-Mexico), leder for Latin-Amerikas Institutt for Geopolitikk.

Foto: Nelson Almeida /AFP. Tatt fra:https://www.gazetadopovo.com.br

Militæret vender tilbake i Brasil. Jair Bolsonaro representerer en av de største truslene mot demokrati i Latin-Amerika. Alle menneskerettigheter står på spill i Brasil i dag, mens Amazonas brenner, og utenlandske selskaper konkurrer for gevinsten. Foto: Nelson Almeida /AFP. Tatt fra:https://www.gazetadopovo.com.br

Torsdag 24. oktober 2019
08:00-10:00 Frokostseminar: Guatemala i dag

Norsk Folkehjelps kontor, Oslo, Stortorvet 10 (inngang Møllergata)
I samarbeid med Norsk Folkehjelp.
Mer informasjon kommer

13:00-14:00 Lunch seminar: Academic freedom in the time of Bolsonaro
Blindern, UiO.
In collaboration with SAIH
More information will be coming soon.

Fredag 25. oktober
10:00-12:00 Live podcast: Latin-Amerika i dag, fra håp til krise?
Vega scene (Foajé), Oslo, Hausmanns gate 28

LAG spanderer frokost mens dere hører professor Emir Sader (Brasil), professor Ana Esther Ceceña (USA-Mexico), Thelma Cabrera og Vicenta Jerónimo (Guatemala), som skal diskutere dagens situasjon i Latin-Amerika. Etter 20 år med progressive regjeringer opplever regionen en stor offensiv fra høyresiden og USA. Kontroll over strategiske naturresursser er det alle kjemper for, mens spørsmål om miljø og klimaendring blir stadig viktigere. Nye politiske temaer og sosiale bevegelser, et generasjonsskifte, vold og korrupsjon er også temaene som våre gjester skal diskutere direkte på Radio Latin-Amerika. Arrangementet er på spansk med spørsmål fra publikum.

12:00-16:00 Seminar: Latin-Amerika i dag, fra håp til krise?
Vega scene (Foajé), Oslo, Hausmanns gate 28

Hva har skjedd i Latin-Amerika i de siste 20 årene? Hvordan har regionen endret seg politisk? Har regionen gått fra håp til krise? Sammen med norske akademikere og aktivister skal alle våre gjester fra Latin-Amerika gå gjennom disse spørsmålene for å finne hovedtrekkene til dagens politiske situasjon og regionens nærmeste fremtid.

Mer informasjon kommer.

Foto: MOFOE

Lørdag 26. oktober
18:00-03:00 This is not a Latin party.
Vega scene (Salongen), Oslo, Hausmanns gate 28

Motstand og glede er to nøkkelord i Latin-Amerikas kamp for demokrati og rettferdighet. Derfor skal det feires! Vi serverer alt fra de typiske rytmene til de nye strømningene på denne litt uvanlige Latinofesten. Arrangementet er gratis.

Kvelden begynner med familievennlige aktiviteter og presentasjoner fram til kl.21:00, når festen slippes løs. Med Haga que pase fra Colombia, Lengualerta fra Mexico og en rekke lokale artister, kunstnere og Djs skal Latin-Amerikas motstand feires i Oslo.

Program:

18:00 - 18:45
Konsert: Latin Touch og Bruna Santana

18:45 - 19:30
Bildeutstilling: Kapaca

19:30 - 20:00
Konsert: Parrandita Rebelde. Vallenato en vivo con los Hermanos Palomino

20:15 - 20:45
Konsert: Trova – politisk visesang fra Latin-Amerika. Dorian

20:45 - 21:00
Konsert: Trópico norte - musikk for Catalonia

21:00 - 21:30
Dj Tube

21:30 - 22:30
Dj Alejo a La Plancha

22:30 - 23:00
Haga Que Pase

23:30 - 00:30 (overnight)
Lengua Alerta

søndag 27. oktober 2019

00:30 - 02:00
Dj Jota (Haga que pase)