Fascistisk brakseier i Brasil

Foto: Foto: TheTurducken. Flickr

Foto: Foto: TheTurducken. Flickr

Med 46% av stemmene overrasket Jair Bolsonaro verden og fikk en overlegen seier i første valgrunde i Brasil. De demokratiske kreftene i Brasil har en stor oppgave foran andre valgrunde 28.oktober: de må overbevise den brasilianske befolkningen om at det finnes et alternativ.

Søndag 07.10.2018

PRESSEMELDING


«Det er viktig å huske at over halvparten av velgerne stemte på kandidater som ønsker en annen retning enn den Bolsonaro representerer. Dette alternativet må synliggjøres for det brasilianske folket. Å skape en felles front mot hat, diskriminering og fascisme kommer til å bli avgjørende for å snu resultat fra første valgomgang», sier Kine Skogås Fristad, koordinator for Latin-Amerikagruppene i Norge i Brasil.

Resultatet etter første valgomgang i Brasil er som forventet at Jair Bolsonaro møter Fernando Haddad i andre valgomgang 28. oktober. Sjokket kom som følge av den skyhøye oppslutningen til høyrepopulisten Bolsonaro, og den overraskende svake prestasjonen av venstresida og sentrum.  

«Den massive kvinnemobiliseringen mot Jair Bolsonaro i #EleNão lørdag 29. september ga et tydelig signal om at samfunnet ikke godtar en fascistisk presidentkandidat. Alle de som er påvirket av hatretorikken og anti-Lula har samlet seg rundt én figur for å forsøke å avgjøre valget i første valgomgang. Dette er en av årsakene til den skremmende oppslutningen til Bolsonaro», sier Rodrigo Rodrigues, president for den største fagforeninga, CUT i Brasilia.   

I fravær av en ordentlig debatt Bolsonaro deltok kun på to av de tv-sendte presidentdebattene så sosiale medier har spilt en helt sentral rolle i hans valgkamp. Hatretorikk og kontinuerlige angrep på Arbeiderpartiet PT, og polariserende politiske budskap fra høyresida har dominerte i hele valgkampanjen.  

«Vi var ikke godt nok forberedt på de falske nyhetene som ble spredt på sosiale medier hvor påstandene forblir stående uimotsagt. Et eksempel er en video som påstår at valgsystemet er manipulert til fordel for Fernando Haddad. En fordel for Haddad fram mot neste valgomgang er at må stille i debattene. Dette vil være til fordel for Haddad», sier Rodrigues.  

Ciro Gomes, kandidaten som kom på tredjeplass med 12 % av stemmene, var raskt ute med å markere avstand til Bolsonaro. Foreløpige meningsmålinger til andrevalgrunde antyder at det blir jevnt mellom Bolsonaro og Haddad.   

 

For ytterligere informasjon, kontakt:

Kine Skogås Fristad, koordinator for Latin-amerikagruppene i Norge, kine.fristad@gmail.com, (+47) 402 10 578 (WhatsApp), +55 11 99403 2873 Diego Marin, informasjons- og organisasjonsmedarbeider, info@lagnorge.no, (+47) 41079393