Hydro-kritiker drept

Mandag morgen ble brasilianske Paulo Sérgio Almeida Nascimento (47), drept med fire skudd. Nascimento hadde siden 2017 kjempet for å stoppe utbyggingen av Norsk Hydros deponier i den brasilianske delstaten Pará. Latin-Amerikagruppene i Norge krever at regjeringen sikrer at norske selskapers virksomhet i Latin-Amerika ikke setter lokalbefolkningens liv og helse i fare.

Søndag ettermiddag bekreftet Hydro at selskapet har hatt kontrollerte utslipp ved det som er verdens største aluminiumraffineri i Barcarena, Pará, Brasil. De kontrollerte utslippene forurenset drikkevannet til rundt 3000 mennesker.

Morgenen etter ble Nascimento funnet drept i sitt eget hjem. Nascimento var en av representantene for organisasjonen Caboclos, urfolk og afrobrasilianere fra Amazonas (CAINQUIAMA), som siden 2017 har klagd Hydro inn for lokale myndigheter i Barcarena. De ville stoppe utbyggingen av deponier på grunn av vedvarende problemer med utslipp og forurensning.

- Det som nå har skjedd er svært urovekkende, sier Kine Fristad, koordinator for LAG i Brasil. Paulo Sérgio Almeida Nascimento hadde forsøkt å søke beskyttelse fra myndighetene, på grunn av frykt for eget liv. Det fikk han ikke. Brasil er et av landene i verden hvor det å kjempe for jord, klima og miljø er svært farlig. De økonomiske interessene for både nasjonale og internasjonale selskaper, gjør livet til folk flest svært vanskelig. Det å organisere seg og å klage inn selskaper for brudd på lokalbefolkningens rettigheter, kan føre til at du blir drept, fortsetter Kine.

-Det er helt uakseptabelt at et norsk selskap ikke har lyttet til lokalbefolkningen, som gang på gang har forsøkt å stoppe utslippene fra Hydros aluminiumsraffineri, sier Kine.

Nyheten om Hydros utslipp i Pará har spredd seg om ild i tørt gress de siste to ukene. Dette er ikke første gang Hydros anlegg fører til utslipp i lokalbefolkningens drikkevann. Et tilsvarende utslipp fant sted i 2009, også da grunnet store nedbørsmengder. Hydro lovet da å gjøre utbedringer for å sikre slamdeponiet.

Latin-Amerikagruppene i Norge krever at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sikrer at norske selskapers virksomhet i Latin-Amerika ikke setter lokalbefolkningens liv og helse i fare.

Kontaktinformasjon:

Kine Fristad: Koordinator i Brasil, kine.fristad@gmail.com whatsapp 402 10 578 telefon +55 (11) 99 403 2873

Marianne Gulli, Daglig leder marianne@lagnorge.no +47 952 286 42