Ikke noe god valgkampsak, Elvestuen!

Alle vet at på grunn av Nobelkomiteens manglende dømmekraft, har flere massemordere blitt tildelt Nobels fredsprisen i årene som har gått. Blant disse finner vi Henry Kissinger, Menachem Begin og Sør-Afrikas apartheid- leder F. W. de Klerk. Nå ønsker Venstres Ola Elvestuen å tilføye enda et navn til den sørgelige listen!

Elvestuen har satt i gang en internasjonal kampanje for å få Venezuelas Leopoldo Lòpez nominert. På Venstres hjemmeside oppfordrer han partiets tilhengere til å støtte denne kampanje med overskriften: «Modige opposisjonspolitikere har kjempet for å gjeninnføre demokratiske spilleregler i Venezuela».

Ifølge Elvestuen, fortjener Lòpez prisen fordi han «i 15 år har kjempet for et nytt og demokratisk Venezuela, hvor innbyggernes menneskerettigheter ikke blir trampet på av regjeringen.»             Ingenting kunne ha vært mer fjern fra virkeligheten. Lòpez som tilhører en familie som har blitt betegnet som Venezuelas Rockefeller, har aldri vært interessert i fred, demokrati eller innbyggernes menneskerettigheter, tvert imot.

For 15 år siden deltok han i et blodig statskupp mot Venezuelas demokratiske valgte president, noe som resulterte i flere ti-talls døde. Kuppet varte bare 47 timer fordi Caracas fattige innbyggere strømmet ned fra slummene rundt hovedstaden, omringet nasjonalpalasset, og skremte kuppmakerne på flukt. En ekte demonstrasjon av folkelig demokrati! Den gangen ble Lòpez benådet av president Hugo Chàvez.

I de etterfølgende 15 år, vil Elvestuen ha oss til å tro, at Lopez har kjempet for demokrati og menneskerettigheter, men det han faktisk har gjort er å destabilisere og undergrave landets demokratiske system ved å oppfordre til voldelig regimeskift. I 2014 innledet Lòpez en voldelig kampanje for å få fjernet landets president Nicolas Maduro. Resultatet var 43 drept, flere hundre skadet og mange millioner dollar i ødelagte bygninger og infrastruktur. Dette er grunnen til at han sitter fengslet i dag, Lopez er ingen politisk fange holdt i isolasjon, som Elvestuen påstår, men en voldelig kriminell, som får sone straffen under husarrest for helsemessige grunner.

Elvestuen avslutter ved oppfordringen «Vi skal alle stå på barrikadene for demokrati i Venezuela!» Ja, dette er de samme barrikadene som Lòpez sine tilhengere bruker for å for å spre frykt. Barrikadene hvor over 20 antatt regimetilhengere har blitt lynsjet, antent og brent levende.

Dave Watson
Styremedlem i LAG Bergen
Land