Reverser de foreslåtte kuttene!

Brev til utenriks- og forsvarskomiteen om kutt i støtte til Latin-Amerika

Regjeringen foreslår drastiske omlegginger i samarbeidet med Latin-Amerika. Dette går på tvers av regjeringens erklærte målsetning om å fremme menneskerettigheter og demokrati og bekjempe organisert kriminalitet og korrupsjon.   

Fattigdom og ulikhet bidrar til økende voldsnivå og større muligheter for korrupsjon, slik regjeringen selv beskriver situasjonen i Latin-Amerika i framlegget til statsbudsjettet.

Regjeringen foreslår drastiske kutt i bevilgningene til sivilsamfunnsorganisasjoner. Men sivilsamfunnet spiller en avgjørende rolle for å styrke demokratiet og avsløre korrupsjon, som for eksempel i Guatemala og Honduras det siste året. I tillegg foreslår regjeringen en tilnærmet eliminering av Regionbevilgningen for Latin-Amerika. Bare 30 millioner NOK står igjen, en nedgang på 79 % sammenliknet med 2015.

Norge har gjennom mange år opparbeidet seg en solid posisjon som støttespiller for urfolk og rettighetsforkjemperne i regionen. Økonomisk støtte er viktig, men det er også tilstedeværelsen av norske representanter og organisasjoner. Utenriksdepartementet har nettopp annonsert at ambassaden i Guatemala skal avvikles i 2016, noe som vil medføre at sivilsamfunnet mister en viktig støttespiller.

Organisasjonene som skriver under på dette brevet ber partiene på Stortinget om å reversere de foreslåtte kuttene og Regjeringen om å omgjøre vedtaket om avvikling av ambassaden i Guatemala.  

 

Med vennlig hilsen

Industri Energi

NNN

EL&IT

Regskogfondet

Caritas Norge

SAIH

FOKUS

Redd Barne

Vennskap Nord Sør

PBI NOrge

Latin-Amerikagruppene i Norge

Norsk Folkehjelp

Health and Human Rights