Raftoprisen 2015 tildeles Padre Melo

LAG gratulerer Raftostiftelsen og Padre Melo med tildeling av Raftoprisen 2015. "Dette er en fantastisk anerkjennelse"

Raftostiftelsen sendte i dag ut en pressemelding hvor de erklærte at årets Raftopris 2015 tildeles den honduranske presten, radioaktivisten og menneskerettighetsforkjemperen Ismael Moreno Coto, bedre kjent som Padre Melo. For LAG er dette en fantastisk nyhet!

Dette er en fantastisk anerkjennelse av Ismael Moreno Cotos og menneskerettighetsaktivister sitt arbeid gjennom flere tiår. Padre Melo er en utrettelig aktivist, forsvarer av kollektive rettigehter for marginaliserte grupper, en sylskarp analytiker og ikke minst forsvarer av retten til informasjon og ytringsfriheten, sier styreleder Marianne Gulli.

Tildelingen anerkjenner hans bruk av media for å forsvare ytringsfriheten og grunnleggende rettigheter i Honduras. Honduras er en av de farligste landene i verden for journalister og menneskerettighetsaktivister. Vold, militarisering og kriminalisering øker. Det samme gjør straffefriheten i landet. De nasjonale mediene i Honduras kontrolleres av makteliten, noe som fører til at nyansert og politisk uavhengig informasjon må anskaffes gjennom radio og alternative medier. I denne konteksten har Padre Melo vært en viktig talsperson. Gjennom menneskerettighetsorganisasjonene Radio Progreso og ERIC arbeider han for å undersøke og formidle årsakene til vold og undertykking av sårbare grupper i samfunnet. 

Med Raftoprisen kan det nå settes fokus på et land som ofte blir glemt, på tross av at Norge trer inn med stadig flere bistandspenger. Med tildelingen kan det settes fokus på den prekære situasjonen for menneskerettighetsforsvarere i et land med omfattende strukturelle overgrep og brudd på menneskerettighetene, der demokratiet forvitrer.

 

Land