Urfolk i Mexico frykter massakre

Over 100 medlemmer av den katolske urfolksorganisasjonen Las Abejas (Biene) er nå på flukt i Chiapas, Mexico. De er truet på livet og frykter en massakre.

Las Abejas er en autonom gruppe katolske tzotzil-mayaer som holder til i høylandet i Chiapas. De har organisert seg i over 20 år for å jobbe pasifistisk for egen autonomi og rettigheter, samt å beskytte sine landområder mot neoliberalistisk markedspolitikk.

Bienes samfunnssenter Acteal, har ved flere anledninger fungert som flyktningleir for urfolk i området. Høylandet i Chiapas er preget av stor militær tilstedeværelse. Dette har stimulert til framveksten av flere paramilitære grupper i området de siste 20 årene. Paramilitær aktivitet sies å være en del av meksikanske myndigheters lavintensitetskrig mot organisert urbefolkning. 22.desember 1997 ble Biene i Acteal utsatt for et bakholdsangrep av paramilitære. Attentatet blei utført mens Biene fastet og var samlet i bønn i kirka. 45 personer og ytterligere fire fostre blei drept. De fleste ofrene var kvinner og barn. Angrepet skal ha vært initiert av både delstatlige og statlige myndigheter. Bakmennene for angrepet, som har fått navnet massakren i Acteal, nyter straffefrihet.

Latin-Amerikagruppene i Norge og solidaritetsbrigadene til Chiapas har over flere år hatt tett samarbeid med Biene i Acteal.

Nå har det igjen oppstått en kritisk konfliktsituasjon for Biene i Chiapas. I landsbyen Puebla i kommunen Chenalhó, har flere medlemmer av Las Abejas blitt utsatt for grov vold og har som en følge av dette måttet flykte. Noen har flyktet til byen San Cristóbal de Las Cásas, mange har flyktet til Acteal.  Flyktningene har uttalt at de har blitt truet på livet av paramilitære. Den landsdekkende meksikanske avisa La Journada har beskrevet volden i Puebla som alarmerende. Også menneskerettighetssenteret FRAYBA har uttrykt sin bekymring. Biene frykter en gjentakelse av massakren i 1997.

I Acteal er det nå over 100 flyktninger fra Puebla. Ni familier klarte ikke flykte fra landsbyen, fordi de blei omringet av paramilitære. Biene har kommet med en bekymret offisiell uttalelse, der de ber om hjelp.

Norsk oversettelse av uttalelsen:

Col. Unión Yaxgemel. Chenalhó Chiapas.

26 august 2013.

Til sivilsamfunnet

Til de delstatlige, nasjonale og internasjonale kommunikasjonsmediene

Til de alternative mediene

Til den internasjonale sjette deklarasjonen

Til tilhengerne av Den andre kampanjen

Til uavhengige organisasjoner

Til de ikke-statlige beskytterne av menneskerettigheter

 

Vi står sammen med de 12 familiene fra landsbyen Puebla som har blitt tvangsfordrevet til Den Hellige Jord Acteal. Som medlemmer av sivilsamfunnet Las Abejas (norsk Biene) i Acteal fra landsbyen Yaxgemel fordømmer vi den systematiske volden som har funnet sted i vår nabolandsby, Puebla i kommunen Chenalhó.

Vi opplevde selv tvangsfordrivelse i 1997. Vi er svært opprørte og bekymrede over situasjonen og den psykologiske undertrykkingen våre fordrevede søsken og familie i Puebla opplever. Utviklingen av konflikten og volden i Puebla har vært den samme som den prosessen som førte til den skitne krigen i Chenalhó i 1997. Landsbyen Puebla er og har vært en vugge for paramilitær virksomhet. Det var der de første paramilitære skapte konflikt, som spredte og skapte grobunn for splittelse og paramilitarisme i flere lokalsamfunn i Chenalhó i 1997. Som vi alle vet, endte dette med massakren av Las Abejas i Acteal.

Volden som finner sted i Puebla, er alarmerende. Presten i Chenalhó ble angrepet av Javier Hernandez Cruz, som har uttalt at det er på tide å varme opp ammunisjonen igjen, nå som den lenge har vært lagret og blitt avkjølt. Dette utsagnet refererer til våpen som han og de paramilitære fra landsbyen Puebla har besittet siden massakren i Acteal. I tillegg har den samme Javier truet med å drepe en kateket i Yaxgemel. Fere personer involverte i konflikten har truet med å drepe en av sjåførene som hjalp de fordrevne å flytte til San Cristóbal De Las Cásas.

På grunn av dette, kan vi konstatere med følgende: Påstander om at denne konflikten begynte som et religiøst problem, er kun en strategi og en forkledning fra de dårlige myndighetene. Dette er et direkte angrep på våre venner, Las Abejas i Puebla, som stort sett er katolikker. Konfliktens natur og utvikling er av samme karakter som counterinsurgency. Vi har selv opplevd det før, og vi vet å identifisere denne type konflikter.

Denne volden som bekymrer oss i dag, kunne ha vært unngått. Ingen ville blitt tvunget på flukt, dersom de lokale, føderale og statlige myndighetene var villige og hadde kapasitet til å komme med en fredlig løsning på konflikten. Det er utvilsomt det stikk motsatte som er tilfelle. De makthavende autoritetene er i realiteten de som står bak konflikten.

Vi kan bekrefte at meksikanske myndigheter er medskyldige, ettersom på ettermiddagen den 22. august ble våre kamerater i Puebla (som nå har flyktet), omringet og truet på livet. De truede i Puebla ba da om hjelp fra politiet for beskyttelse når de måtte flykte, men de ble nektet beskyttelse og hjelp. Da de som hadde blitt truet hadde flyktet, ba autoritetene i Puebla (de som har initiert konflikten) politiet om hjelp og beskyttelse. Dette fikk de innvilget. Nå er den sikkerheten som tidligere ble bedt om, innvilget, men i samarbeid med dem som begynte med truslene. I følge politiet, er tilstedeværelsen deres i Puebla ment for å gi beskytelse, men i realiteten fører denne tilstedeværelsen til en fortsettelse av militariseringen av våre samfunn.

Gitt myndighetenes holdning til og håndtering av konflikten, er vi bekymret og frykter en gjentakelse av massakren i Acteal. Vi vet at politiet som nå er i Puebla, kan igjen trene opp de paramilitære styrkene, som for tiden er aktive. Dermed kan volden igjen øke i omfang og intensitet i landsbyene i Chenalhó. Derfor kaller medlemmene av Las Abejas fra landbyen Yaxgemel og Acteal, på det nasjonale og internasjonale sivilsamfunnet, og ber dere være klar over situasjonen og vise solidaritet med flyktningene. Medlemmene av Las Abejas i Acteal og i Yaxgemel, kommer til å fortsette å støtte de tvangsflyttede og truede fra Puebla, til tross for truslene.

Derfor krever vi:

  • Etterforskning av de som har drevet flyktningene fra landsbyen Puebla på flukt.
  • En umiddelbar og ubetinget løsning på konflikten i landsbyenPuebla.

 

Til slutt: Vi holder ansvarlig de som har provosert volden i Puebla, autoritetene i kommunen Chenalhó og delstatsregjeringen, for voldshandlingene og truslene i landsbyen Puebla.

ÆRBØDIGST,

Representanter fra Yaxgemel.

Jacobo Hernández Gómez, Diego Guzmán Gómez, Lázaro Arias Gómez

 

Relevante Lenker:

http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2013/08/28/114818696-consideran-las-abejas-alarmante-la-violencia-en-chenalho

http://www.dagbladet.no/nyheter/1997/12/28/48649.html

http://acteal.blogspot.no/

Åsa Paaske Gulbrandsen
Land
Tags