Kampanje for Kuy

Zapatistene i Mexico fordømmer den meksikanske staten og politiet for voldsutøvelse overfor motdemonstranter da Enrique Peña Nieto ble innsatt som president.

1. desember ble Mexicos president Enrique Peña Nieto innsatt. I Mexico By var det motdemonstrasjoner. Demonstranten Juan Francisco Kuykendall “Kuy” Leal, ble skutt i hodet av politiets ordensstyrke med gummikule. Hodeskallen hans sprakk. Nå ber zapatistene alle støttespillere om å stille opp.

Zapatistene i tale igjen

Zapatistene startet å kommunisere igjen den 21. desember ved å gjennomføre en stille marsj. I kjølvannet av marsjen marsjen har det kommet en rekke brev fra deres Subcomandante Marcos. Det siste er en serie av brev kalt ”Dem og oss”. I brev nummer IV, "Smertene nedenfra", kommer Marcos med en rekke eksempler på ”De Andre”, de som er annerledes, hva de møter og hvordan de blir omtalt i offentligheten:

Forestill deg at du er…

En dissident på utsiden av grå, høye metallvegger, mens på andre siden svelger den meksikanske politiske klasse den bitre pille av nok en irettesettelse. Du blir truffet av slaget til en gummikule som fjerner øyet ditt eller splitter hodeskallen din. ”Ber om enhet for landets beste. Det er på tide å la kjeklingen ligge” – Nyhetsoverskrifter.

Senere i samme brev står det:

Juan Francisco Kuykendall Leal, Kamerat Kuy, tilhenger av den sjette deklarasjon, professor, dramatiker og teaterinstruktør. Hodeskallen sprakk 1. desember 2012 etter å ha blitt truffet av en kule fra “ordensstyrkene”. Han planla å sette opp et stykke om Enrique Peña Nieto.

Zapatistenes initiativ

I brev nummer V, "Den sjette", adresserer zapatistene den meksikanske organisasjonen Nettverk mot undertrykkelse og for solidaritet. Zapatistene ber dem sette i gang en støttekampanje for Kuy. De ønsker at kampanjen skal fordømme aggresjonen fra politiet og staten som Kuy har lidd under, samt samle inn penger til hans sykehusopphold og behandling. Videre må kampanjen kreve rettferd for Kuy og de som ble skadet denne dagen. Rundt 20 personer ble alvorlig skadd. En ung student mistet det høyre øyet sitt etter å ha blitt truffet av enda en av politiets gummikuler. Zapatistene ønsker også full frifinnelse av 79 som ble anholdt i Mexico By og de som ble anholdt i Guadalajara. Blant de anholdte i Mexico By var to journalister som dekket demonstrasjonen.

I koma

Kuy er nå i koma, og har vært igjennom en rekke operasjoner. Han har mistet deler av hjernen som en følge av angrepet og de påfølgende operasjonene. Nettverket mot undertrykkelsen og for solidaritet skriver at Kuy fortsatt er på sykehus og kjemper for sitt liv.

Fram til nå er det støtten fra en rekke frivillige enkeltpersoner og organiserte politiske kollektiver som har holdt Kuy i live. Nå har Nettverket mot undertrykkelsen og for solidaritet fulgt opp zapatistenes ønske om en omfattende kampanje for Kuy, slik at han kan komme seg, og fortsette sitt liv og virke.  

Kampanjen for Kuy

Nettverket mot undertrykkelse og for solidaritet har satt i gang Kampanjen for Kuy (Va por Kuy). De ber alle i egen organisasjon, tilhengere av den sjette deklarasjonen og alle godhjertede mennesker om å protestere, organisere og mobilisere over hele verden i henhold til deres tid, midler og metoder for å gjennomføre en solidaritetskampanje. Nettverket vil selv arrangere politisk-kulturell dag i Mexico By søndag 17. februar, samle inn midler, holde vakt ved sykehuset og støtte en politisk-kulturell handling som vil fordømme den meksicanske stat og kreve rettferd. Dato for denne vil komme senere.

Kampanje for Kuy i Norge

LAGs chiapasbrigade høsten 2012 ber alle her i Norge om å støtte opp om Kampanjen for Kuy:

Søndag 17. februar vil det i Oslo, utenfor Nationaltheatrets inngang, gjennomføres en kunstworkshop til minne om Kuy og hans bruk av kunst som et våpen mot undertrykkelse. Chiapasbrigaden stiller med ark, farger og pensler fra kl. 1500 til kl. 1700. Vi håper at alle som ønsker å fordømme den meksikanske stats handling tar turen. Ta gjerne med lys selv.