Valgkamp fra fengselscellen

Den tidligere fylkesmannen i det bolivianske fylket Pando, Leopoldo Fernandez, anklagd for massakren på 15 bonde- og urfolksledere i september 2008, har sammen med fylkesmannen i Cochabamba, Manfred Reyes Villa, bestemt seg for å utfordre sittende president Evo Morales ved valget i desember.

Kanditaturet til duoen Fernandez og Reyes Villa har fått mye oppmerksomhet i Bolivia de siste dagene. Leopoldo Fernandez var fylkesmann i Pando fram til september i fjor, da han ble fengslet tiltalt for medvirkning til drap på flere bonde- og urfolksledere i Porvenir i delstaten Pando. Manfred Reyes Villa er tidligere fylkesmann i Cochabamba, også han med en mørk historie. Reyes Villa er blant annet anklagd for medvirkning til drap i forbindelse med urfolksprotester i Cochabamba i 2006. Han var også dekan under den tidligere diktatoren Garcia Mesa, og har en rekke beskyldninger om tortur hengende over seg. Reyes Villa stiller som presidentkandidat, Fernandez som mulig visepresident. Nyheten blir av mange møtt med vantro, imidlertid er det i henhold til boliviansk lov ikke noe som tilsier at Fernandez kan føre valgkamp fra fengselscellen i La Paz hvor han for tiden befinner seg. Evo Morales og den sittende MAS regjeringen er kritisk til at Fernandez skal kunne stille til valg, men sier likevel ”demokratiet er generøst, derfor kan også personer med mørke historier delta i valgkampen. Men, folket glemmer ikke.”

 

I Bolivia er det direktevalg på fylkesmenn, noe som ble innført rett før Evo kom til makta da den sittende regjeringen så at de var i ferd med å miste kontrollen og privelegier. Flere fylkesmenn er blant Morales’ sterkeste kritikere, og bruker sin politiske og økonomiske makt til å forsøke å svekke Morales’ kanditatur foran valget i desember i år. Morales stiller som presidentkandidat sammen med sittende visepresident Alvaro Garcia Linera. Opposisjonen har ikke klart å samle seg om én kandidat, og kanditaturet til Fernandez og Reyes Villa blir også her møtt med delte meninger.

 

Reidun Blehr Lånkan, koordinator LAGs solidaritetsbrigade i Bolivia