Intervju med regjeringspartiet FMLN

I forbindelse med Sosialistisk ungdoms sommerleir ved månedsskiftet, gjestet Margarita López fra FMLN-ungdommen Norge. López har også sittet som parlamentsmedlem etter at FMLN vant valget i mars i år, og Mauricio Funes tok over som president.

FMLN (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional) ble dannet i 1980, og var en sammenslutning av fem ulike geriljabevegelser. Langvarig krigføring mellom den sittende regjering og FMLN førte omsider fram til en fredsavtale i 1992. Først da ble FMLN legalisert som et politisk parti. Det er svært få geriljabevegelser som har hatt en vellykket overgang til politisk parti, og det var derfor en historisk begivenhet da FMLN i mars 2009 vant valget med litt over 51% av stemmene.

De første demokratiske valg i El Salvador ble holdt i 1994, selv om det kan diskuteres hvor frie og demokratiske disse faktisk var. Valgkampene har siden den gang i stor grad vært preget av propaganda og vold. López forteller at heller ikke valgkampen i 2009 forløp uten problemer. –Vi måtte gå gjennom en valgkamp med mye frykt skapt av høyresiden og mediene som i hovedsak er alliert med denne. Nå som vi sitter i regjering må vi derfor arbeide hardt for å motbevise det høyresiden påstår med sin propaganda, og at vi (FMLN)har kapasitet og evne til å styre dette landet.

López innrømmer at partiet fremdeles har mye å lære, de har bare sittet med regjeringsmakt i noen få måneder. Likevel understreker hun at partiet på kort tid har gjennomført en rekke viktige reformer som vanskelig kan omgjøres. –Vår regjering kan nærmest virke mer sosialistisk enn sosialismen selv, Mauricio (Funes) har gitt folket medisiner og et helsetilbud, utdanning og bedre vilkår for arbeidere flest, hovedsakelig gjennom økte lønninger. Reformene ønsker regjeringen å finansiere gjennom skattereformer, der de som tjener mest også må betale mest skatt.

Helse har alltid vært en underprioritert sektor som har fungert slik at det bare er de rikeste som har hatt tilgang til medisiner og behandling. López forteller at det nylig ble funnet store lagre med medisiner som var utgått på dato, medisiner som folket kunne brukt. Istedenfor har de blitt liggende lagret fordi det ikke har vært lønnsomt å selge dem under markedspris.

I tillegg til helse er utdanning en prioritert sektor for den nye regjeringen. I likhet med en rekke andre latin-amerikanske land er El Salvador en del av det kubanske alfabetiseringsprosjektet ”Yo, sí puedo”, ”Ja jeg kan”. López er imponert over det høye utdanningsnivået  i Norge og referer til en samtale med en 13 år gammel norsk gutt. Han leste mye og hadde til tross for sin unge alder også lest en rekke latin-amerikanske romaner. –Utdanning er viktig fordi det minsker avstanden mellom oss. Selv om El Salvador er et lite land på kartet er det viktig å være bevisst at både vi og andre land og mennesker langt unna faktisk eksisterer.

López mener at utdanning er en forutsetning for å kunne skille rett fra galt, mange salvadoranere er ureflekterte i forhold til den informasjonen media serverer. I et land der de aller fleste mediekanaler, både TV, radio og aviser, er eid og drevet av opposisjonen er det vanskelig å kringkaste nøytral informasjon. –Media har mye makt og vi trenger nøytrale aktører som ikke tar parti med verken den ene eller andre siden, sier López.

FMLN har opplevd en anerkjennelse i det internasjonale samfunnet, mange har hørt om partiet og det er viktig å utveksle for å dele kunnskap og erfaringer. -Vi har mer til felles enn vi kanskje tror, og er gjensidig avhengige av hverandre. Vi er søsken og sammen kan vi utvikle en rekke prosjekter, men det er avhengig av at folket får tilgang til korrekt informasjon. Vi må ikke la oss forføre av de politiske kreftene som farer med løgn og forvrir sannheten. Vi må høre på folket.

Kjersti Kanestrøm Lie