Kuppmakerne viser ingen nåde

Interrimregjeringen i Honduras svarte de fredelige demonstrasjonene med skarpe skyts søndag. En halv million mennesker hadde samlet seg på flyplassen for å ønske president Zelaya velkommen hjem.

Voldelig undertrykkelse av folkeoppmøtet på flyplassen i Teguicigalpa by.

En halv million mennesker gjennomførte fredelige demonstrasjoner foran flyplassen i Honduras hovedstad Tegucigalpa søndag ettermiddag, lokal tid. Den enorme folkemengden hadde møtt opp for å støtte den tilbakevendende president Mel Zelaya, som hadde meldt sin ankomst klokken 15 lokal tid. Folkemengden hadde ved å presse seg mot politiets og militære styrkers sperringer, samt ved å gjennomgå forhandlinger med politiet, greid å komme seg inn på flyplassens område. Det var da det venezuelanske flyet som fraktet Zelaya, representanter fra OAS og presidenten for FNs generalforsamling, dukket opp på himmelen over flyplassen, at den militære volden begynte.

 

En ikke navngitt oberst, sjef for politistyrkene som var tilstedet, gav angivelig ordre om politiets tilbaketrekkelse og ansvarliggjorde de militære styrkene for hva som kunne komme til å skje. I mellomtiden hadde militæret utplassert kjøretøyer på rullebanen; disse kjørte frem og tilbake for å hindre flyet i å lande. Samtidig mottok president Mel Zelaya meldinger ombord i flyet om at hvis flyet valgte å gå inn for landing ville det bli beskutt. Flyet ble tvunget til å snu.

 

I samme øyeblikk som Zelaya ba de militære styrkene om å ikke uttøve vold mot de ikke-væpnede demonstrantene, begynte militære styrker å løsne skudd mot folkemengden. Det rapporteres om mange sårede, og minst tre døde. En av dem er en mindreårig gutt. Bildene av gutten, som ble drept av et skudd som gikk inn i kraniet bakfra, har allerede gått verden rundt.

 

Portforbudet som kuppregjeringen og de militære styrkene har pålagt honduranerne hver kveld siden kuppet forrige søndag 28. juni, ble fremskyndet halvannen time til 18.30 lokal tid. Dermed ble hundretusenvis av demonstrerende mennesker, samt internasjonal presse nødt til å trekke seg tilbake. Mel Zelaya befinner seg i El Salvador, hvor han klokken 19 lokal tid gjennomfører et krisemøte sammen med president Cristina Kirchner fra Argentina, president Fernando Lugo fra Paraguay og Rafael Correa fra Ecuador. Det er ventet at de gir en pressekonferanse i løpet av natten.

 

I mellomtiden avviste kupp-president Roberto Micheletti ovenfor pressen at han føyer seg etter press fra deler av den mektige forretningseliten som har trukket sin støtte til kuppet etter kuppregjeringens vegring mot å forhandle frem politiske løsninger. Til og med ekspresident Carlos Flores Facussé, eier av den nasjonale avvisen “La Tribuna”, og pekt ut av grasrotorganisasjonene som en av kuppets fremste ideologiske forfattere, har forlatt Honduras sammen med sin familie.

 

Carlos Flores Facussé gjennomførte i 2008 flere møter med John Negroponte, mens sistnevnte fortsatt var sekretær for Bush-regjeringens Hemisfæriske interesser. John Negroponte er kjent for sin fortid som USAs ambassadør i Honduras tidlig på 80-tallet. Under hans periode økte blant annet de årlige pengesummende i militær støtte fra USA til Honduras fra 3.9 millioner USDi 1980 til 77.4 millioner USD i 1984. Negroponte ble kjent som Honduras “skyggepresident”, og styrte luftbasen El Aguacate, som ble brukt som hemmelig arrest og tortur-senter under 80-tallets krig mot Nicaragua og Sandinist-styret. Etter møtevirksomheten til de to, styrte Carlos Flores Facussé kampanjen som har pågått det siste året mot Mel Zelaya. Men nå er altså avtalen brutt.

 

Den svært konservative honduranske katolske kirke har også gitt sin støtte til kuppet. Kardenal Óscar Andrés Rodríguez forsikret på TV og radio om at “de tre statsmaktene fungerer på lovlig og demokratisk måte, slik det står nedfelt i grunnloven”. Kadenalen ba videre Mel Zelaya holde seg borte fra landet, for å unngå “et blodbad”. Dette en dag etter at generalsekretæren i OAS erklærte at “den konstitusjonelle orden fortsatt er brudt”, og meldte om at Honduras er utvist fra OAS.

 

Pressefriheten har også vært kraftig kneblet siden kuppet. Krigen om folks hjerter og tanker er en vesentlig del av kuppmakernes forsøk på å skape støtte for kuppregjeringen, og sensuren av mediene er bred. Organisasjoner og radiokanaler har fått ramponert sine kontorer, og mange menneskerettighetsaktivister har vært på flukt, eller i dekning, de siste syv dagene. Samtidig skriver avisene med nasjonal dekning om Honduras suverenitet og kritiserer Honduras påståtte avhengighetsforhold til Hugo Chavez og legitimerer kuppet.

 

Narconews dekker kuppet på engelsk og spansk:

www.narconews.com

Telesur:www.telesurtv.net

Kaos en la red følger utviklingen minutt per minutt: www.kaosenlared.net

Honduranske grasrotorganisasjoner publiserer informasjon her: www.chiapas.indymedia.org

Susanne Normann
Land