Bekymringsmelding

Sammen med en rekke organisasjoner og enkeltpersoner sender LAG brev til den norske regjering og Stortinget hvor det uttrykkes stor bekymring for de siste dagers hendelser i Peru, og med krav om at FN og OAS må undersøke omstendighetene.

Til den norske regjeringa og Stortinget angående drapene på peruanske urfolk i Amazonas.
- Drapene skjedde da disse gjennomførte en fredelig blokade mot de multinasjonale selskapene i området. -
 
Vi som undertegner, organisasjoner og personer fra forskjellige nasjonaliteter, uttrykker
vår dypeste bekymring over den volden som oppstod da sentralmyndighetene i Peru beordret militærmakt som førte til drap på 20 personer fra urfolksnasjoner den 6. juni i år i regionen Amazonas (bestående av provinsene Bagua, Utcubamba og Jaen).
Vi ønsker å uttale følgende:
1.- Vi tar sterk avstand fra voldsbruken til regjeringen. Den har tatt livet av medlemmer av urfolkene som protesterte mot regjeringens planer om å slippe utenlandske olje- og gruveselskaper inn i regnskogen. Regjeringa respekterer ikke urfolksrett til ressurser som ligger under bakken og omtaler området som om det kun består av en overflate.
Dette skyldes innføringen av TLC, (den amerikanske frihandelsavtalen) der det gis privilegier til multinasjonale selskaper. I dag vil multinasjonale selskaper kunne bruke teknologi som skader det biologiske mangfoldet og dermed urbefolkningens levekår i sine egne områder.

2 .- Vi krever at FNs ansvarlig for urfolkssaker samt Menneskerettighetskomiteen i Organisasjonen av Amerikanske stater (OAS) kalles inn for å foreta en grundig undersøkelse av dødsfallene til over 20 mennesker tilhørende Awajun og Wampis. De ble drept på et sted som kalles "helveteskurven" som ligger i Utcubamba-provinsen, Bagua, Amazonas fylke. En må også kartlegge årsaken til selvforsvarshandlingene fra urbefolkningen som førte til 12 soldaters død. I tillegg finnes det både sårede og arresterte på begge sider av konflikten.

3.- De ulike lovendringer angående regionen Amazonas' ressurser, tar ikke hensyn til prinsippet om plikt til å rådspørre seg med urfolkene (ILOs konvensjon 169), ratifisert av den peruanske regjeringen. Dette er prinsipper slått fast i den siste FN-erklæringen om urfolksrettigheter.

4.- Vi krever at den peruanske regjeringen umiddelbart trekker de militære styrkene ut av området, stopper forfølgelsen av urfolksledere og slutter med den unødige maktbruken i regionen. Det er blitt erklært unntakstilstand (i 60 dager) i hele Amazonas-regionen i tillegg til en del andre provinser i andre regioner. Vi krever at Perus regjering gjenopptar dialogen med urfolksrepresentanter og organisasjoner i det peruanske Amazonas, for å kunne sikre urfolks rettigheter. Vi anmoder den norske regjering om å utøve det nødvendige politiske presset for å få slutt på volden, og for å få partene i Peru til å arbeide fram løsninger som ikke krenker urfolksrettigheter, slik disse er nedfelt i FNs og ILOs resolusjoner. 
  
Organisasjoner:
LO i Oslo ved leder Roy Pedersen
Støttenettverk for Urfolkene. Norge. Mikal.Rojas
Internasjonal Gruppe Oslo SV, Torgeir Holgersen
partiet Rødt, Arnljot Ask
Newen Kultursenter v/ Hector Licanleo
Rød Ungdom
Ungkom-Jørgen Hovde
Reza Rezaee bydelsutvalgmededlem i Bydel Sagene
Ivar Johansen, internasjonal leder i SV
Efrain Navarro.Inter.Ansv./Circulos Bolivarianos de Noruega
Mali Steiro Tronsmoen leder i Sosialistisk Ungdom
 
 
Personer
Pedro Arevalo, Fjellveien 3b 9910 Bjørnevatn
Hernan Rojas, Rugdeberget 4 1266 Oslo
Olaf Svorstøl, Motzfeldtsgt.5, 0187 Oslo
Fredy Leon Gneisveien 46 1430-Ås
Salvador Mochica.
Jorge Romero
Juan Quempumil.
Andres Quempumil
Maria Esperidion
Sergio Yañes
Jorge Duarte
Cristian Tipografo
Helge Ryggvik
Valentina Sanchez
Gunhild Ørstavik
Manuel Ubillus
Eirik Vold
Simon Strumse
Marielle Leraand
Ricardo Sanchez
Helene Hansen
Anders Ekeland

 
Heidi Lundeberg, daglig leder
Land