Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Chile

Chile

Etter fire år med en høyrekoalisjon og tidvis sterk sosial mobilisering, fikk Chile i mars 2014 en sentrum-venstre regjering under Michelle Bachelet. Den forventes å være mer radikal enn hennes forrige regjering, og må forholde seg til krav fra sosiale bevegelser om skattereform, utdanningsreform og grunnlovsendring.
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Santiago
Befolkning: 17,4 millioner
Forventet levealder: 78, 4 år
Spedbarnsdødelighet: 7,02 per 1000
BNP per innbygger (ppp): 19 100 US dollar (est. 2013)
Religion: Katolisisme 66,7 %, evangelisme 16,4 %, andre 5,5 %
Offisielle språk: Spansk
Myntenhet: Chilenske pesos
Eksportartikler: Kobber, frukt, fiskeprodukter, papir og tremasse, kjemikalier, vin
Regionale forbindelser: Medlem av Mercosur (assosiert medlem), Stillehavsalliansen, CELAC, UNASUR og OAS

Nyheter fra Chile:

Foto: "Ingen fleire angrep i ryggen". Den brutale politivalden har ført til demonstrasjonar og søttemarkeringar dei siste dagane. (Mapuexpress)

Foto: "Ingen fleire angrep i ryggen". Den brutale politivalden har ført til demonstrasjonar og søttemarkeringar dei siste dagane. (Mapuexpress)

Ung mapuchegut skote i ryggen av politiet

Ein 17 år gammal gut tilhøyrande urfolksgruppa mapuche i Chile blei skote i ryggen av politiet laurdag 17. desember. Hendinga kjem inn i ei lang rekke av politivald og kriminaliseringsprosessar mot mapuchane.
Les mer

Kjære Norge, arrester Henry Kissinger

"Over hele Sør-Amerika organiserte Kissinger sammen med CIA militærkupp, politiske terrorkampanjer og drap mot venstreorienterte, urfolk, fagforeningsfolk og andre som stod i veien for USAs mål om kontroll over regionen med verdens største konsentrasjon av naturressurser." Pablo Allende er fortvila over at krigsforbrteren Kissinger blir hylla som en fredshelt i Oslo. I denne kronikken i Aftenposten skriver han om Kissinger sin medvirkning til kuppet i Chile og drapet på bestefaren, daværende president Salvador Allende.
Les mer

LAG Bergen anmelder Henry Kissinger

Latin-Amerikagruppene i Bergen har gått sammen med partiet Rødt og politianmeldt USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger i anledning Kissingers norgesbesøk til helga.
Les mer