Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Foto: Audun Huseby
Nicaragua

Nicaragua

Sandinistpartiets dominans i nicaraguansk politikk er tilsynelatende uutfordret. Sosiale reformer fører til stor oppslutning rundt president Daniel Ortega, mens opposisjonen famler. Samtidig snevres rommet for sivilt samfunn og kritikere til regjeringen inn.
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Managua
Befolkning: 5,97 millioner (2016)
Forventet levealder: 73,2 år (2016)
Spedbarnsdødelighet: 19 per 1000 (2016)
Religion: Katolisisme 58,5 %, evangelisme 21,6 %, andre 4,2 %
Offisielle språk: Spansk
BNP per innbygger (PPP): 5 300 US dollar (2016)
Myntenhet: Cordoba
Viktigste eksportartikler: Kaffe, storfekjøtt, gull, sukker, peanøtter, skalldyr, tobakk, sigarer, bilbelter, tekstiler, klær, bommul. 
Regionale forbindelser: Medlem av ALBA, CAFTA, CELAC og OASNorske aktører i Nicaragua:

Det er få norske investeringer i Nicaragua per i dag men Norfund er tilstede med investeringer i teakproduksjon (Across Forest AS) og finans (FDL, Lafise Nicaragua). Statoil gikk i mai 2015 inn i Nicaragua sammen med Petronic med fire lisenser utenfor Nicaraguas stillehavskyst. Statoil har en eierandel på 85% i lisensene. Yara har ved hjelp av Cisa Agro skaffet seg en betydelig markedsandel for kunstgjødsel i Nicaragua.

Sektorer

Aktører

Nyheter fra Nicaragua:

Kinas frammarsj

Nicaraguakanalen blir et monument over Kinas økonomiske makt og innrykk i Latin-Amerika. Første spatak ble gjort i jula.
Les mer

Militarisering med hjelp fra nord

Den colombianske militariseringsmodellen eksporteres til Mellom-Amerika. Honduras godkjente forrige uke en lov som gir militæret fullmakt til å ta over politiets oppgaver.
Les mer