Brigadelivet i Mato Grosso Do Sul

Brigaden har hatt en opplevelsesrik periode i delstaten Mato Grosso do Sul. I løpet av tiden har brigadistene vært igjennom uteopphold, urfolksbesøk og innsikt i flere økologiske prosjekter rundt om i delstaten.

De to ukene på landsbygden føk forbi. Alle brigadistene var samlet i MST største bosetning kalt Itamarati hvor de var plassert i hver sin familie. Bosetningen ligger på grensen til Paraguay. Flere av familiene flyttet til Paraguay i håp om jord for å produsere mat, men de kom tilbake flere år senere grunnet politiske problemer og om et ønske å komme tilbake til sitt hjemland. I Brasil støttet de seg til kampen med MST og fikk så tildelt sine jordområder. 

Leon, Michelle og Jannik var plassert i et kollektiv hvor familien bodde og produserte mat sammen. Her var det mye liv og røre med fotballkamper hver søndag.

Marthe bodde hos en koselig familie hvor mor var en av representantene i aktivitetsgruppen for kvinner for å fremme likestilling.

Tuva var hos en arbeidsom familie som tidligere var innvandrere fra Paraguay. De hadde stort fokus på bærekraftig utvikling og drev med økologisk matproduksjon.  

Frida bodde hos et eldre par som tidligere hadde bodd 20 år i Paraguay og tre år i Argentina på leting etter jord for å produsere for eget konsum. 

Iril bodde i en liten familie hvor mor og far jobbet mye i kooperativet som de delte med 20 andre familier. Hensikten med et kooperativet er at det skal hjelpe ulike familier til å få distribuert sine produkter til en rettferdig pris.

image.php?id=15125

Etter uteoppholdet gikk turen videre til ulike områder rundt Dourados, som er den nest største byen i Mato Grosso Do Sul. Her fikk vi lære om økologisk melkeproduksjon og hvordan det gikk an å få til med en redusert utgift for produsenten. 

Den siste uken av rundturen gikk til å besøke forskjellige grupper fra Guarani Kaiowa folket. Vi besøkte «retomadas» som er områder hvor de har tatt tilbake land som historisk sett har vært deres. Brigaden var også innom «aldeias» som er landsbyer hvor området er blitt gitt tilbake til urfolket. Dette var sterke møter med mange inntrykk. De har en lang historie preget med mye vold fra storgodseiere og politi. Møte med Guarani Kaiowa kan dere lese mer om i det nye tidskriftet «Latin Amerikabladet» eller i reisebrevet som kommer ut snart! 

image.php?id=15122

Etter en intens periode med mye kursing og reising har brigaden gjort seg fortjent til en ukes ferie. Noen dro til Floranapolis som er kjent for sine flotte strender. Andre dro til Foz do Iguazu, som er internasjonalt kjent for  mektige fossefall. To dro til Brasilia for å blant annet være med i demonstrasjonene mot det nye lovendringforslaget PEC 215. Dette gjør at kongressen i Brasil får mere makt og urfolk kan risikere å miste både alt de eier og har og det de har blitt lovet å få. Ifølge urfolket selv er dette undergangen for urfolk her i Brasil.

I tiden videre skal brigaden ha teaterworkshop for å lære om hvordan politikk kan uttrykkes i teater og senere skal vi sette kursen mot Bolivia. Følg med både her og på bloggen for oppdateringer!

Land