Utflukt til urbane okkupasjoner og Minha casa, minha vida

Idag, tirsdag 28. oktober, har brigaden vært på utflukt i Fortaleza. Vi har besøkt en urban okkupasjon, og en tidligere okkupasjon der de nå er i gang med byggingen av blokker til okkupantene og andre.

Vi startet i okkupasjonen Ruiz da praia. Den ble okkupert i 2009 av bevegelsen Movimento conselhos populares (MCP), bevegelsen for folkeråd. De okkuperte da med 80 familier et stort, tomt område, som ikke oppfylte sin sosiale funksjon. Med hjemmel i den brasilianske grunnloven okkuperte de da jorda, og flyttet inn der. I okkupasjonsleiren møtte vi Assis. Han fortalte oss om hverdagen og organiseringa av leiren. Han fortalte at de nå hadde overtalt sju av åtte grunneiere, til å selge jorda si. Jorda vil så bli kjøpt opp av kommunen, og gitt til okkupantene mot at de betaler en del av prisen på jorda. Når de får gjorda si, vil de så måtte ta opp lån for å bygge hus og etablere en bosetning på området. Når bosetninga er ferdig, vil det være plass til 104 familier, dersom de benytter hele området.

image.php?id=14863Videre dro vi til okkupasjonen 7. de abril (7. april). Der var situasjonen en helt annen. Fra Ruiz da praias trebrakker, til 7. aprils flere hundre betongblokker. Jorda på denne tomta er vunnet, og regjeringen har igangsatt et massivt byggeprosjekt for å huse de 1500 familiene som okkuperte, samt andre som trenger bolig i Fortaleza. Når prosjektet står ferdig vil det være totalt 5544 leiligheter fordelt på nesten 350 blokker. Leilighetene skal fordeles via regjeringas nye boligprogram, Minha casa, minha vida. Da stilles det krav til mottakeren av leiligheten om at den ikke kan ha høyere månedslønn enn 1600 real, ikke eie et hus fra før, og ikke ha gjeld i Caixa economica (stor føderal bank). Da vil familien får tildelt en leilighet, som de ikke kan selge på tre år, og som de må betale litt ned på. De vil betale avdrag som er langt under markedspris, og de vil ikke betale hele leiligheten. En mottaker av Minha casa, minha vida vil betale mellom 24 og 84 real i måneden, avhengig av månedslønn.

image.php?id=14867

Land