CIDECI- Urfolkenes eget autonome universitet

Vi befinner oss på det mest fargerike universitetet jeg noensinne har sett, rundt oss er det blomster og benker i alle mulige farger. I stor kontrast til den grå, triste regjeringsbygde landsbyen rett utenfor. Dette er jorduniversitetet: urfolkenes eget autonome universitet.

Skolen er gratis og baserer seg på viktig praktisk arbeid, som f.eks å lære seg å lage mat. Her har de et eget bakeri og eget kjøkken for produksjon av tortilla der elevene, gutter som jenter, rullerer på å jobbe. Her lager nemlig elevene selv maten de spiser av råvarer de selv dyrker, til stor forskjell fra norske skoleelever som ikke har mye mer enn nudler og annet på boks å ty til i kantina.

 

image.php?id=13832Vev fra håndarbeidsavdelingen på CIDECIVekt på praktisk arbeid

Vi får en omvisning rundt på området. Klassisk musikk spilles fra skjulte høytalere rundt omkring. Tanken er at det skal føre til bedre harmoni blant elevene. Elevene kan også selv prøve seg på klassisk musikk i et eget bygg som har et eget rom for hvert instrument, her er alt fra harpe til trompet.

Det legges vekt på undervisning som elevene vil få bruk for i praktisk arbeid, som håndarbeid, mekanikk, elektronikk og jordbruk.

 

Ingen papirer

Jorduniversitetet (CIDECI - Centro Indigena De Capacitación Integral eller Universidad de la Tierra) gir ingen dokumenter/papirer på undervisningen elevene mottar, så videre i det meksikanske systemet kommer ikke studentene. Men spørsmålet er om vi egentlig er for opptatte av papirer på folk. Det er som om mennesker ikke er noen ting uten papirer som sier at de er noe.

 

Bærekraftig

Videre i omvisningen ser vi skolens egen grønnsakshage og egen gård der de holder griser, høner, ender, kalkuner og kaniner. Her jobber også elevene for å lære hvordan man kan være selvforsynte. Tenk om alle skoler og større bedrifter hadde hatt en gård tilknyttet slik at de selv kunne forsyne sine elever og ansatte med mat uten å måtte importere. Da hadde det blitt mye mindre forrurensing som kommer av transport og ikke minst hadde færre blitt utnyttet som følge av importen av utenlandske matvarer.

 

"En annen verden er mulig"

Som Zapatistene sier: «Otro mundo es posible» ("en annen verden er mulig"), og etter å ha sett dette universitetet er ikke jeg heller i tvil om at en annen verden er mulig, en verden der vi kan ta ansvar for vår egen jord.

image.php?id=13831Brigadistene titter inn i CIDECIs musikkavdeling

Christina Campo
Land