Første Landsbyopphold

Vel tilbake i Suchitoto etter første landsbyopphold tenkte vi det var nødvendig med nok en liten oppdatering.

En varm velkomst

Med ett var første landsbyopphold unnagjort og vi er nå tilbake i Suchitoto for politisk program. I fjellfylket Chalatenango, fordelt på tre forskjellige landsbyer, har vi tilbrakt 2 ½ uke sammen med hver vår familie. Vi føler vi virkelig har blitt tatt godt imot både av vertsfamilier og lokalsamfunn, hvor det ble arrangert velkomstfest til oss både på kommune og på landsbynivå. Dessuten har det virkelig vært kjekt å se at landsbybeboerne synes det er trivelig å ha oss der, og det har vanket mange smil og ”buenos dias” (god dag) når vi har vært ute å gått i gatene. I tillegg er det også flere som har fortalt hvor mye de liker ideen om solidaritets- og informasjonsarbeidet som vi driver med.

 

Hverdagen på Landsbygda

Nå når første landsbyopphold er ferdig sitter mange av oss igjen med en følelse av at disse ukene sålangt bare har flydd av gårde men samtidig at man har fått oppleve utrolig mye.

Selv om hverdagene har variert fra landsby til landsby og fra familie til familie har vi alle fått vært med å "doble" (knekke) maisen på åkeren, delta på landsbymøter og vi har fått litt innsikt i det sterke lokale engasjemanget til mange av innbyggerne her. Mens for eksempel gjengen fra Carasque virkelig fikk kjenne på landsbyånden under dugnaden på fellesåkeren, fikk jentene fra Nueva Trinidad litt innsikt i hvordan landsbybefolkningen kom sammen til fest for å feire deres ankomst med musikk og dans, og trekløveren fra Huizúcar fikk være tilstede og delta i landsbyvalget av ny vannkomitè.

I tillegg har også noen fått prøve seg på å melke kyr og gå på jakt, noen har fått lage salvadoransk håndarbeid og spille tradisjonell salvadoransk musikk, mens andre har fått øvd seg på lagingen av lokalrettene tortillas og pupusas.

Men som med alt annet så har det også vært en del ting å bli vant til. Det til tider yrende ”dyrelivet” med blant annet mygg og skorpioner har ofte ført med seg stor aktivitet fra brigadistene som har prøvd å komme seg unna, og forskjellige varianter av dusj og toalett har man også måttet forholde seg til. Men alt i alt har oppholdet vårt på landsbyen vært veldig kjekt og vi alle gleder oss til å reise tilbake dit om en ukes tid.

Cecilie Dyngeland