VI ERKLÆRER OSS AUTONOME PÅ VÅRT TERRITORIUM OG I VÅRE SAMFUNN

Vedtak utformet av urbefolkningsgrupper i Santa Cruz, 31 mars 2008. ”VI ER FØDT FRIE OG VI SKAL VÆRE FRIE”

Vi anser

At Chiquitano, Ayoreode, Yuacare-Mojeño, Gwarayo og Guaraní befolkningen har blitt underkastet en historisk feilaktig fratakelse, undertrykkelse, tilpassning og utnyttelse av vårt territorium og våre naturressurser, akkurat slik som den umenneskelige utnyttelsen av våre besteforeldre, fedre, mødre og søsken som har funnet sted.

At vi var hovedpersonene i marsjen for territorium og verdighet i 1990, i marsjen for territorium, utvikling og politisk deltakelse for urbefolkningen i 1996, i marsjen for jord og territorium og naturresurser i 2000, i marsjen for folkelig suverenitet, territorium, naturressurser og grunnlovgivende forsamling i 2002, i marsjen for en mer folkelig styring av jordreformen i 2006 og i marsjen for urbefolkningsautonomi i 2007.

At vi som urbefolkning i Santa Cruz har kjempet for vår frihet, forsvar og samling på vårt territorium, for å kunne utøve vår legitime rett til urbefolkningsautonomi og fri selvbestemmelsesrett.

Med bakgrunn i dette har

de fem urbefolkningsgruppene i Santa Cruz Chiquitano, Ayoreode, Yuacare-Mojeño, Gwarayo og Guaraní innenfor rammen av sin autonomi og fri selvbestemmelsesrett etablert i artikkel 1 og 171 i den gjeldende grunnloven; lov 1257 som ratifiserer konvensjonen om urbefolkning og stammefolk i selvstendige stater (ILO 169); lov 3760 som ratifiserer de universelle urbefolkningsrettighetene og San Jose avtalen fra Costa Rica kommet frem til

For det første: at vi erklærer urbefolkningsautonomi på vårt territorium.

For det andre: at vi vil forfatte og godkjenne våre urbefolkningsautonomistatutter i overensstemmelse med våre normer og vår egen fremgangsmåte for urbefolkningen fra Chiquitano, Ayoreode, Yuacare-Mojeño, Gwarayo og Guaraní som er titulerte og innehavere av vårt autonome urbefolknings territorium.

For det tredje: vi forlanger av kongressen at den, innenfor rammene av sin kompetanse og det som er etablert i grunnloven, stadfester og godkjenner loven om urbefolkningsautonomi presentert på vegne av urbefolkningen i Santa Cruz innen 25. april 2008.

For det fjerde: vi advarer at dersom våre rettigheter ikke blir overholdt reserverer vi oss retten til å benytte oss av de midlene som er nødvendige for å kunne utøve vår rett til selvbestemmelse.

image.php?id=9143Dette vedtaket støttes av de tilstedværende organisasjonene; OICH, CANOB, CIPYM, COPNAG, APG, CPESC og CIDOB

Oversatt av Martine Moe Winsnes
Land