Siste samling i Brasil for høstbrigaden

Brigadistene har avsluttet bosettingsoppholdene i Sertão, deltatt på MST’s årlige delstatsmøte i Caruaru og er nå i Olinda for å fullføre tredje reisebrev. Om en uke er brigaden ferdig med arbeidet i Brasil Brasil: 16.12.2002

image.php?id=1893Etter tre måneder i fire forskjellige bosettinger takket brigadistene for seg på onsdag 11.12. Enkelte opplevde rolige avslutninger med sine vertsfamilier, andre måtte stige inn i bussen omringet av 40 gråtende mennesker. Fellesnevneren for alle er at avskjeden var vemodig, og at det er vanskelig å forstå at vi ikke skal vende tilbake til våre brasilianske hjem i denne omgang. Oppholdet i Sertão har på godt og vondt gitt oss stor innsikt i grasrotas liv i Latin-Amerikas største bondebevegelse. Ikke minst skjønner vi nå hvilke enorme utfordringer MST står overfor i tiden som kommer. Personlig har vi fått opplevelser som kommer til å være med oss resten av livet.

Etter en lang og humpete busstur sammen med aktivistene som skulle på delstatsmøtet, ankom brigaden MST’s kurssenter like utenfor Caruaru. Der tilbrakte vi de følgende dagene omringet av det glødende engasjementet som de fleste av oss har savnet i bosettingene. Da 600 mennesker sang MST-hymnen ble det gjort med en slik kraft at mer enn én brigadist fikk gåsehud og klump i halsen.

I tillegg til møter om forskjellige aspekter innen brasiliansk politikk og MST’s arbeid ble det tid til diverse kulturelle aktiviteter. Dette innebar blandt annet tre brigadister dekket av våt leire i et lite skuespill om jorda, allsang på kråkevisa og Norge-Brasil i en aldri så liten fotballkamp. Vi scoret tre, to av dem var riktignok baklengsmål, sluttresultatet ble 8-1. Men vi slo i alle fall et slag for likestillinga ved å stille med blandalag, slikt er egentlig uhørt her til lands.

De fleste nordmennene var slitne og småsyke, og vendte derfor snuten mot Olinda på lørdag. Kun Elin og undertegnede ble værende igjen i noe som på sanitærfronten begynte å minne kraftig om Roskilde. Belønningen for det ble cubanske sigarer, et gigantisk grillparty med 250 kg. kjøtt, dans ut i de små timer og en rørende avslutningsseremoni dagen etter. Et verdig farvel til MST i Pernambuco, vi vil nok etterhvert savne aktivistene med den levende gløden like mye som vi vil savne de bosatte i Sertão.

Nå er alle samlet i fagre Olinda for å ha en siste innspurt på informasjonsarbeidet vårt. Den 22.12 er brigadetiden i Brasil over, men brigadistene skal reise rundt og bli bedre kjent i landet en stund før hjemvendelse til gamlelandet. Julen feires for de fleste i Natal, etter det blir neste møteplass Verdens Sosiale Forum i Porto Alegre i slutten av januar. Men de fleste vil nok finne på noen små politiske sprell underveis, så følg med på nettsiden framover.

Av: Itta

Land