Sem Terrinha - de små jordløse

Brigaden i Brasil har nettopp deltatt på en stor samling for MST-barn. Rundt 1000 barn fra hele Pernambuco deltok på det såkalte "Encontro dos Sem Terrinha" i Recife Brasil: 20.10.2002

image.php?id=18838.-10. oktober ble "Encontro dos Sem Terrinha" arrangert i Recife. Det er en samling for barn fra hele Pernambuco, og brigaden var selvsagt tilstede og overvar det hele. Vi klarte ikke telle alle ("jeg er en, sauen to...."), men mener det kan ha vært i nærheten av 1000 deltagende barn. På forhånd hadde vi fått vite at målet var å samle 3000 barn fra hele delstaten, men på grunn av mangel på penger  ble det dessverre ikke fullt så mange til tross for at LAG- brigaden støttet arrangementet direkte med penger til transport. Treffet arrangeres årlig i regi av MST, dette var det syvende i rekken. Her møtes unger i alderen åtte til tolv år for å leke, lære og ikke minst representere MST utad.

Det var et fargerikt felleskap inne på sportsstadion der det hele foregikk, med unger i forskjellige farger t-skjorter etter hvilken region de kom fra, og mye leven med  sang og kamprop.

"Reforma agraria, quando? Já!! Quando? Já!!!! (Når skal vi ha jordreform? Nå!! Når? Nå!!!!").

Mange av oss møtte "mødre", "søsken" og naboer her som gjerne ville vise oss frem til andre; ja, vi (og fotoapparatene våre) var i det hele tatt uhyre populære. Og i tillegg til å skrive autografer på caps'er, t-skorter, armer og ben, fikk vi lært et hundretalls unger å danse jenka!

Sem Terrinha-treffet ble avsluttet med en marsj gjennom Recifes gater som gav fra seg en infernalsk lyd i og med at hver eneste unge var blitt utstyrt med en liten fløye a lá dem som finnes i 17. mai-tog i Norge. Marsjen var lang og varm, men hadde til gjengjeld mange tilskuere og det virket som om barna hadde det kjempekult. Stemningen var upåklagelig og hele seansen avsluttet med et typisk Pernambucansk trommeorkester på et idyllisk torg i sentrum av Recife.

Land