Radio Cepra- Bolivias ikke-kommersielle nyhetsalternativ

Å jobbe i Radio CEPRA innebærer mye latter, store mengder pulverkaffe og muligheten til å bli kjent med mennesker som arbeider for et mer demokratisk Bolivia.

Organisasjonen CEPRA (Centro de Educación y Producción Radiofónica) er LAGs samarbeidspartner i Cochabamba. CEPRA er hovedsakelig en radiostasjon, men jobber også parallelt med andre prosjekter.

Radio Cepra

Radio CEPRA skiller seg klart fra andre radiostasjoner ved at den er uavhengig, ikke-kommersiell og har en stor del av sine sendinger på urfolksspråket quechua. Målet er at også analfabeter og ikke-spansktalende skal få muligheten til å følge med på nyhetsbildet. Radio CEPRA prøver særlig å nå ut til folk i distriktene og har daglige sendinger fra 05.30 til 21.00 som når ut til mesteparten av landet. Radio CEPRA har flere større samarbeidspartnere, blant annet Red Quechua og CEPJA, sistnevnte med en mer urban profil enn Radio CEPRA.

Fast radioinnslag

Vi tre føler oss godt tatt i mot, og har allerede fått mye ansvar og tillitt blant de ansatte. Journalist og programleder Maria Abila har tatt oss inn i varmen, og invitert oss med på sine daglige runder til lokale politiske styresmakter. Planen er at vi skal komme med jevnlige bidrag til hennes daglige morgenprogram. Vi starter denne uken med en presentasjon av LAG og vårt arbeid i Bolivia, samt en kort innføring i særtrekk ved det norske samfunn.

Carnet de identidad

Rettighetsopplysning blant urbefolkningen i rurale strøk står sentralt i alt CEPRA gjør. I tillegg til å lage radio, er et av CEPRAs viktigste prosjekter arbeidet for å skaffe alle bolivianere identitetskort, samt at de mange som har feil i kortene sine får disse rettet opp. Betydningen av et slikt kort må ikke undervurderes. Uten et slikt identitetskort har en ingen reelle rettigheter, heller ikke retten til å stemme ved valg. Det anslås at minst 100.000 bolivianere ikke har et slikt kort, men så mange som 26% kan ha kort med større eller mindre feil. Ingen vet det eksakte tallet, men det antas å være store mørketall. Dette er et stort demokratisk problem, da det bidrar til å holde en stor andel av befolkningen utenfor samfunnet. Denne registreringsprosessen er svært omfattende og krever store ressurser. Prosessen innebærer blant annet hyppige besøk til avsidesliggende landsbyer for å informere om rettigheten til offisiell identitet, samt å samle inn informasjon om disse folkenes identitet. Vårt bidrag til dette arbeidet blir blant annet å digitalisere denne informasjonen.

Kjersti Kanestrøm Lie, Caroline Torjussen og Hilde Staalesen Lilleøren
Land