”Påskefisk” eller Påskefjellet?

I Norge forbinder vi påsken med fjell, ski og appelsiner. Her i Nordøst-Brasil dreier det seg om FISK! Stekt fisk, kokt fisk og fisk med kokos – fisk 3 ganger om dagen. Les om fiskeutdeling her.

 image.php?id=1997

I Norge forbinder vi påsken med fjell, ski og appelsiner. Her dreier det seg om FISK! Stekt fisk, kokt fisk og fisk med kokos – fisk 3 ganger om dagen.

Tradisjonen sier at skjærtorsdag og langfredag skal en kun spise fisk. Katolisismen er den største religionen i Brasil og det er av religiøse årsaker at det tilbredes mye fisk i påsken. En annen tradisjon som følges strengt i noen familier, er forbud mot å arbeide, mot å vaske hus, melke kuer, skifte klær eller gå ut skjærtorsdag og langfredag. Tidligere var det også faste disse dagene, men heldigvis for oss har de gått bort fra dette nå…

Fisk og kjøtt er generelt dyrt for de fattige i Brasil. For at alle skal få mulighet til å følge tradisjonen med å spise fisk i påsken deler kommunen ut fisk gratis rett før påske hvert år. Askeonsdag var Anna, Kristin og Åsta tilstede på utdelingen av fisk i Vicência (kommunen hvor vår bosetting ligger). 9000 fattige familier fikk utdelt 2 kg fisk hver. De fleste måtte hente fisken i byen, mens distriktene får den tilkjørt.

 image.php?id=1996

Da vi kom klokka åtte var køene allerede flere hundre meter lange, og da utdelingen endelig startet var trengselen stor foran gitterdørene.

Militærpolitiet var på plass for å holde styr på den utålmodige massen. Vi så det hele fra innsiden og for oss virket det som propaganda fra kommunen. Måten fisken ble distribuert på satte de fattige som ville ha fisk i en nedverdigende situasjon. Det at vi i tillegg var så privilegerte at vi ble eskortert ut av politiet gav oss alle en flau smak i munnen. En ganske sterk opplevelse for oss fra Velstands-Norge.

Kristin, Anna og Åsta.

 

Land