Politiske kamphaner

ARENA og FMLN kjempet på hver sin side under borgerkrigen. I fredens El Salvador står partiene fortsatt på hver sin side av den politiske frontlinja.

FMLN er et resultat av den folkelige organiseringa som blomstra på 1970-tallet. Folk kjempa mot undertrykking og for økte rettigheter. I 1980, da borgerkrigen akkurat var begynt skiftet flere geriljaorganisasjoner ut parolene med våpen og dannet FMLN i allianse med FDR. Navnet Frente Farabundo Marti por la Liberation Nacional ble valgt fordi Farabundo Marti var en historisk revolusjonær.

Etter fredsavtalen i 1992 valgte geriljaen å bli et politisk parti. FMLN hadde fått gjennom en del viktige punkter i fredsavtalen og var innstilt på å fortsette kampen i politikken. Ved valget i 1997 fikk de makta i de fleste store byene, og hadde bare en representant mindre enn ARENA i nasjonalforsamlinga.

FMLN jobber for at folk på grasrota skal få delta mer i de beslutningene som blir tatt. De vil styrke lokaldemokratiet, blant annet ved å opprette landsbyråd som kan samarbeide med kommunestyrene. Slik systemet i El Salvador er i dag, er den politiske makta i kommunene liten.

Partiet vil stanse den omfattende privatiseringsbølgen, der de store statsbedriftene selges til høystbydende. De vil ta vare på bedriftene, både som en inntektskilde og for å sikre arbeidsplassene. Staten skal også ha ansvar for et likeverdig helse- og utdanningstilbud. Privatisering av disse sektorene fører til at størrelsen på lommeboka bestemmer kvaliteten på tjenestene.

For eliten

ARENA ble dannet i 1981 som et nytt alternativ på høyresiden. De tradisjonelle partiene var uløselig knyttet til militær- og diktaturstyrene på 60- og 70-tallet.

ARENA er et parti for den økonomiske eliten i landet. Grunnleggeren, major Roberto d`Aubuisson, forbindes med opprettelsen av dødsskvadronene. ARENA har hatt regjeringsmakta og presidenten siden 1989.

ARENA er for privatisering. Mange viktige statsbedrifter er solgt og privatisert de siste årene. Dette er en politikk de ønsker å videreføre. Partiet vil også beholde de økonomiske frisonene, der utenlandsk storkapital nyter godt av skattefrihet og billige arbeidstakere. Frisonene skaper sårt tiltrengte arbeidsplasser, hevder ARENA.

El Salvadors alvorlige kriminalitets- og voldsproblemer skal løses med mer politi og strengere straffer.

Det som først og fremst skiller de to partiene, er synet på demokratisering og den økonomiske politikken. Mens FMLN jobber for demokratiske reformer, velger ARENA å være passive eller å motarbeide utviklinga. FMLN vil forandre finanssystemet for å få til en bedre fordeling av den økonomiske veksten. ARENA vil opprettholde status quo.