Ordliste og kart

Her er en oversikt over en del ord og utrykk zapatistene ofte bruker, og som ikke blir utdypt eller forklart i mange av tekstene på denne siden, samt kart over Chiapas.

image.php?id=4210

EZLN-  Ejército Zapatista de Liberación Nacional, Den Zapatistiske Hæren for Nasjonal Frigjøring. Startet organiseringen i 1984, men ble først kjent for verden da zapatistene gikk til opprør i 1994.

CCRI- Comité Clandestino Revolucionario Indígena. Den hemmelige revolusjonære urfolkskomiteen. Den øverste ledelsen i EZLN.

Landsbyråd- Folkevalgt beslutningsmyndighet i landsbyene.

Autonom kommune- Kommune hvor man bestemmer selv uavhengig av staten. Zapatistene organiserer sine områder i kommuner og municipios (nivået over kommune).

****** ******

PAN- Partido Acción Nacional, Det Nasjonale Handlingspartiet, høyrepartiet hvor dagens president Vincente Fox er medlem. Lovte  å løse konflikten i Chiapas på 15 minutter da han ble valgt i 2000.

image.php?id=4349PRI- Det institusjonelle revolusjonspartiet. Oppstod under den mexikanske revolusjonen og hadde makten uavbrutt frem til 2000. Knyttet opp mot den paramilitære gruppen Paz y Justicia.

PRD- Parti av den demokratiske revolusjon, Sosialistpartiet hvor Lopez Obrador er presidentkandidat. Ligger godt an på meningsmålingene foran valget i 2006. Kritisert av zapatistene for å være høyresidens venstre hånd.

****** ******

Paramilitære grupper- Grupper som trakasserer zapatister med vold og trusler. Statens måte å føre kamp mot bevegelsen uten å bli skitten på hendene. Paz y Justicia er den største gruppen blant de paramilitære, er støttet av PRI og har kontakt med den mexikanske hæren.

****** ******

Radio Insurgente- er EZLNs offisielle stemme. De sender på spansk, tsotsil, tseltal, chol og tojolabal fra ulike steder i Chiapas, og retter innholdet mot zapatistbaser, opprørere, kommandanter og folk generelt. Det er gjennom denne kanalen at zapatistene sprer sine tanker og ord.

IMC-Independent Media Center i Chiapas, del av det internasjonale, brukerstyrte Indymedia-nettverket. Er ofte noen av de først til å komme nyheter, og oversetter mange kommunikeer og nyheter til engelsk.  

La Jornada-Venstresidens dagsavis i Mexico, med et daglig opplag på rundt 500.000. Trykker kommunikene til EZLN og lar zapatistsympatisører uttale seg.

 

Denne siden er utviklet av Stian Bragtvedt, Kjersti Monen Berge og Alexander.

 

Caracol- Zapatistenes sivile baser og "vinduer mot verden". Sete for Juntaene av den Gode Regjering. Kom til etter en omstrukturering i august 2003 og skulle fremme zapatistenes autonomi ytterligere. Totalt fem: Oventic, La Realidad, La Garrucha, Roberto Barrios og Morelia.Junta de Buen Gobierno- Juntaene av den Gode Regjering, zapatistenes beslutningsmyndighet. Består av valgte representanter som sitter på omgang og kan tilbakekalles om folket er misfornøyd. Hver caracol er sete for en Junta av den Gode RegjeringFZLN- Frente Zapatista de Liberación Nacional, Den Zapatistiske Front for Nasjonal Frigjøring, er zapatistenes sivile organisasjon. Den ble danna med utgangspunkt i mobiliseringa av sivilsamfunnet etter opprøret i 1994. FZLN ble formelt danna i 1997 etter en lang prosess der zapatistene inviterte sivilsamfunnet til å utgjøre en ny styrke i det meksikanske og internasjonale samfunnet. De ønsker ingen politisk makt innen det parlamentariske systemet.

Land