Om samarbeidsorganisasjonene

I Chiapas samarbeider Latin-amerikagruppene med tre lokale organisasjoner, FRAYBA, ETAPAS og DESMI. I tillegg samarbeider vi med LAGs kvinneutvalg.

FRAYBA:

Centro Fray Bartolomé de Las Casas er et senter for menneskerettigheter, og arbeider for å hjelpe den mexicanske urbefolkningen mot overgrep fra militæret og paramilitære grupper. FRAYBA har opplæring av observatører, både fra inn- og utland, som blir utplassert i ulike områder for å dokumentere den militære tilstedeværelsen og hindre at nye overgrep finner sted. Øivind Holtedal og Ingrid Gossé er observatører i landsbyen Yaxjemel i høylandet, Los Altos; og Kjersti Monen Berge og Marius Aursand i Las Tacitas og Emilio Zapata i Las Cañadas, ved porten til Lacandona-jungelen.

ETAPAS:

Equipo de Tecnología Apropiada Promoviendo Autonomía y Salud ("Appropriate Technology Team Promoting Autonomy and Health"). Denne organisasjonen ble startet i 1998, og med hjelp fra internasjonale, frivillige jobber de med å få lagt rent vann fra fjellene til landsbyene. For brigaden deltar Stian Bragtvedt, Camilla Valle Bakke, Alexander Helle og Sofus Kjeka. ETAPAS er tilknyttet paraplyorganisasjonen C@tas og samarbeider tett med Zapatistene.

DESMI:

Desarrollo Económico Social de los Mexicanos Indígenas er en utviklingsorganisasjon som arbeider for å støtte bønder i Chiapas med prosjekter for bl.a. jordbruksutvikling, kollektiv drift og bærekraftig utvikling. De ønsker gjennom prosjektene å styrke bøndenes stilling i samfunnet og deres deltakelse i demokratiet. Susanne Normann og Hilde L. Nylen er utplassert med DESMI i Zona Sur.

Kvinneutvalget:

Kvinneutvalget, LAG-KU, er en av LAGs undergrupper. De driver prosjektarbeid for kvinner i Guatemala og Chiapas. I Norge teller Kvinneutvalget rundt 15 aktive medlemmer. I Chiapas samarbeider de med flere kvinneorganisasjoner, og brigademedlemmene Henrik Hylland Uhlving og Cecilie von Hirsch følger for øyeblikket opp flere prosjekter. Alle er lokalisert på landsbygda, i områder preget av konflikt og fattigdom. LAG-KUs mål er å bidra til å bedre levekårene der. Har du lyst til å bli medlem, eller ønsker du mer informasjon om Kvinneutvalget? Ta kontakt! kvinneutvalget@latin-amerikagruppene.no

Alexander Helle
Land