Lærerseminar i Mata Norte

Den 6. og 7. juni 2002 arrangerte MST seminar for lærerne i Mata Norte-regionen. Kristin skriver om lærerseminaret

Den 6. og 7.juni 2002 samlet MST lærere i regionen Mata Norte til et seminar i Assentamento Pedro e Inácio. Idéen var å gi lærerne som arbeider på skoler i MST-bosetninger en gylden sjanse til å bli bedre kjent med bevegelsen mange av deres elever er en del av. Samtidig som lærerne og MST skulle kunne utveksle idéer om pedagogikk. I år var første gangen et slikt seminar ble arrangert i regionen.

Det var de to koordinatorene for utdanning i regionen som hadde hovedansvaret for arrangementet. Seminaret var egentlig satt til å være i begynnelsen av mai, men siden det da manglet finansiering hadde det blitt utsatt. MST hadde allerede klart å skaffe en god del mat fra kommunen, men det manglet penger til resten av maten og transport for lærerne. Dette bestemte brigaden seg for å hjelpe til med, og Åsta, Anna, Eli, Ulf og jeg (vi som har bodd i regionen) var dermed med på organiseringen av seminaret.

I forkant av seminaret var vi med på noen rundturer i distriktet for å få Secretário de Educação (sjefen for utdanningssektoren) i hver kommune til å frigjøre lærerne fra undervisningen de to dagene seminaret skulle vare. Vi dro også til ulike bosetninger for å informere og invitere lærerne på skolene. Da dagen for seminaret kom hadde vi fått løfte om at ca. 25 lærere skulle komme, men i siste sekund ombestemte noen kommuner seg og reduserte antallet. Derfor ble det bare 15 lærere som deltok.

Det kom tre koordinatorer fra delstatsledelsen til MST for å ha innlegg på seminaret. På torsdagen snakket koordinatoren for utdanning om MST’s historie og om den historiske bakgrunnen for jordreformsprosessen i Brasil. Senere ble det snakket om MST’s pedagogikk. Lærerne fikk også jobbe i grupper for å presentere, på et kunstnerisk vis, det de hadde hørt om til da. På fredagen var temaet ALCA (Area Livre Commercio das Americas).

Det virket som om lærerne var veldig interesserte og at de syntes det var vel verdt å delta på dette seminaret. Noen av dem hadde allerede deltatt på lærerseminaret i Caruaru året før og var særlig engasjerte. For oss var det  lærerikt å få et direkte innblikk i hvordan MST arrangerer møter og vi gledet oss over å kunne være til  hjelp under forberedelsene.

Kristin Vestrheim

Land