Lære for livet

Utdanningsloven i El Salvador gir alle salvadoranere rett til skolegang. Det er langt mellom teori og praksis.

Utdanningstilbudet er svært dårlig og utdanningsnivået tilsvarende lavt. Mange har rett og slett ikke tilgang til skolegang. Noen fordi det ikke finnes skole der de bor, andre av økonomiske årsaker. All utdanning koster og prisene øker når man kommer høyere opp i utdanningssystemet.

I landsbyen El Bario er situasjonen noe lysere. Her er det skoletilbud til alle, og de fattigste familiene er fritatt for innskrivningsavgift og matpenger. På grunn av en tøff økonomisk situasjon velger likevel mange foreldre å holde ungene sine hjemme. Husholdningen krever flere hjelpende hender.

I den nærmeste byen Suchitoto ligger en offentlig videregående skole. 19 av landsbyens ungdommer sliter skolepulten her. Tatt i betraktning landsbyens 1300 innbyggere er dette et lavt tall. Skolepenger og bussbillett er med på å hindre mange en lengre skolegang. Den nye videregående skolen som skal bygges for bistandsmidler i landsbyen vil snart endre dette. Når bygget er ferdig vil mulighetene til en lengre utdannelse åpne seg for flere.

Ana på 22 år er en av 10 fra El Bario som har fått muligheten til å studere ved et privat universitet. Familien til Ana dekker halvparten av studieutgiftene, mens en kvinne i USA dekker resten. Denne fadderordningen krever at Ana bruker sin kompetanse til å jobbe i landsbyen når hun er ferdig utdannet. Pengene fra USA må tilbakebetales hvis hun velger å jobbe et annet sted. Ana er den første av 14 søsken som tar universitetsutdannelse og hun føler seg priviligert. Når studietiden er over er hun fast bestemt på å bli barneskolelærer i El Bario. Nye generasjoner skal hjelpes opp og frem.

Hvis myndighetene i El Salvador velger å forandre politikken sin og gir utdanning et løft vil en større andel av barna i El Bario kunne følge i Anas fotspor. Utdanning er nøkkelen til en forbedret hverdag for folket.