Kvinner i den nye grunnloven

Tirsdag 29 april var Colectivo Rebeldía foredragsholdere på et seminar i Yapacani i Santa Cruz fylke. Temaet på agendaen var kvinner i den nye grunnloven, godkjent av kongressen 14. Desember 2007, som i løpet av dette året skal opp til folkeavstemming.

På møtet gikk Guadalupe Perez og Isabel Peredo gjennom de artiklene i den nye grunnloven som omfatter kvinner og deres retter. Under følger et sammendrag av de punktene som ble gjennomgått på seminaret. I grunnlovsforslaget er følgende retter inkluderte;

Retten til å leve et liv uten fysisk og psykisk vold

Vold i hjemmet er en et svært utbredt problem i Bolivia, der både den fysisk og psykisk volden er representert. Bolivias samfunn er, som i så mange andre latinamerikanske land, preget av en machokultur der kvinner er underordnet mannen. Dette medfører en lav terskel for mishandling av kvinner, samt en stilltiende aksept for at slike undertrykkende handlinger finner sted.

image.php?id=9181Anerkjenning av kvinners arbeid i hjemmet

Mange kvinner har ulønnet arbeid, og arbeid i hjemmet blir i stor grad underkjent av deres partnere og samfunnet generelt. Ved å stadfeste en anerkjenning av deres arbeid og arbeidsinnsats i grunnloven, ser mange kvinner på dette som et steg i å heve likestillingen og statusen til kvinner i samfunnet.

 

Lik lønn for likt arbeid

Det er store lønnsforskjeller mellom menn og kvinner som utfører det samme arbeidet. Ved å kreve lik lønn for likt arbeid har den grunnlovsgivende forsamling tatt mål av seg å utjevne disse forskjellene.

Retten til å kontrollere sine seksuelle og reproduktive rettigheter

Gjennom kulturelle og sosialt aksepterte normer har mange kvinner mistet retten til selv å bestemme over sin egen kropp. Dette gjør at de ikke har mulighet til å avgjøre hvor mange barn de ønsker, og når de vil ha seksuelle relasjoner. Dette får også utslag i høy maternal dødelighet. Det er fortsatt utbredt at kvinner selv ikke får lov til å kjøpe eller bruke prevensjon uten tillatelse av sine ektemenn. Ved å sikre de reproduktive og seksuelle rettighetene gir dette kvinner rett til familieplanlegging og bruk av prevensjon. 

Retten til trygg maternitet

Bolivia har et svært høyt antall av kvinner som dør under svangerskap og i barsel. Gjennom sykehusordinger vil man minke dette tallet og bidra til et godt helsetilbud for alle bolivianere. I denne ordningen skal hver enkelt kvinnes kulturelle og tradisjonelle ritualer respekteres.

Sikre at begge foreldre tar sitt ansvar

Det er dessverre utbredt at kvinner blir forlatt av sine menn uten å få noen som helst form for økonomisk støtte. I grunnlovsforslaget har kvinner rett til å utpeke barnefaren. Dersom han ikke vil vedkjenne seg farskapet er han selv ansvarlig for å utføre farskapstesten. Viser det seg at han er far til barnet stilles han til økonomisk ansvar. Dersom det derimot viser seg at barnemoren urettmessig har utpekt mannen bærer hun det økonomiske ansvaret for farskapstesten. Dette hjelper kvinner i å kunne stille barnefaren til ansvar i tilfeller der mannen ikke tar økonomisk eller sosialt ansvar.

Retten til politisk deltakelse og til verv og lederstillinger

Menn har en mye større andel av styreverv og politisk deltakelse. I den nye grunnloven vil staten sikre kvinners rett til deltakelse i arbeidslivet og i politisk arbeid og hindre at de gjennom diskriminering blir utelatt fra å ta avgjørelser.

Retten til jord gjennom retten til titulert jord og retten til å arve jorda

Det er mange tilfeller der kvinner ikke arver jorden ved sin manns bortgang. Det er også vanlig at kvinner blir regelrett kastet ut av sine hjem dersom deres partner ikke lenger ønsker dem der. Ved å sikre kvinners rett til å arve og eie jorda gjennom grunnloven vil kvinner stå sterkere både økonomisk og i sine familieforhold.

image.php?id=9179Seminarer som dette er svært viktig for å få ut informasjon, og for å styrke den endringsprosessen som Bolivia er inne i. Grunnlovsforslaget er et resultat av sosiale bevegelsers arbeid, en prosess der folket selv har påvirket og bidratt til den ferdigstilte teksten. Kvinneorganisasjoner i Bolivia har kjempet en hard kamp for å få inn kvinnerettigheter i den nye grunnloven.

Informasjonsarbeid vedrørende den nye grunnloven er viktig for å få fokus og for å informere folket i forkant av en folkeavstemning.

Marte Reenskaug Fjörtoft
Land