Gallo Pinto

 image.php?id=470

Maten vi spiste i Las Mesas besto stort sett av bønner, ris og tortilla. Det høres kanskje lettvint ut, men det er tidkrevende og ganske tungt arbeid. Og så er det kjempegodt! (Synes jeg i hvertfall).

Gallo pinto er den mest vanlige maten i Nicargua. Den består av bønner, ris og litt løk. Navnet gallo pinto er litt misvisende. Gallo betyr nemelig hane.

Her følger oppskriften:
Først kokes bønnene i ca. 2-3 timer. Deretter stekes risen i en god del olje sammen med litt løk. Hell over passe med vann og kok til vannet er absorbert. Ha i ca. like mye bønner som ris, tilsett en klype salt og stek det sammen i ca. 5 minutter. Serveres med fersk tortilla og svak kaffe med masse sukker i. Kjempegodt !

Å lage tortilla (maislompe) er også litt av en prossess. Ingrediensene er mais og vann, og slik går man frem:

Først plukkkes maiskorna av tørkede maiskolber. Disse kokes så i vann tilsatt en håndfull kalk i ca. 20 minutter. Etterpå legges de i rent vann. Så begynner det litt tunge arbeidet. Maiskorna må kværnes i håndkværna. Massen blandes med vann til passe tykk. Etterpå klappes deigen ut på en plastbrikke til fine, runde tortillas. Dette er ikke så lett å få til i begynnelsen, men med litt trening går det bedre. Stek de på en metallplate over flammen på ovnen, ca. 2 minutter på hver side, og spis de sammen med gallo pintoen.

 image.php?id=513

I tillegg til denne tradisjonelle maten, var huset fullt av bananer, eller guineos som det heter her. Disse finnes i alle størrelser og former. Ganske forvirrende for en nordkvinne som er vant til at en banan er en banan. Her følger en oversikt over noen forskjellige guineoer slik jeg fikk forklart det av moren i mitt hus.

  • Guineo manzana -bitttesmå søte.
  • Uineo patriota - "den vanlige", lik guineao manzana, men litt større.
  • Guineo caribe - rød banan ?
  • Guineo felippino - litt småtjukk (gordito).
  • Guineo negro - litt mer småtjukk ( mas gordito).
  • Guineo norteño - tjukk denne også, men større og gulere.
  • Guineo quadrdo - denne kan kokes når den er grønn. Hardere enn de andre og har som navnet tilsier en litt firkantet form.
Land