EZLN MOT EN NY KURS

Den Zapatistiske Hœren for Nasjonal Frigjøring, EZLN, klarte igjen å fange verdens oppmerksomhet da taktikeren Marcos i forrige uke varslet rød alarmberedskap. Men i stedet for bruk av våpen ble det ene kommunikeet etter det andre skutt ut fra Lacandonajungelen i Chiapas.

De første dagene etter alarmkommunikeet var det mange som fryktet en ny oppblussing av den væpnede konflikten i Chiapas. På kort tid sendte Marcos og EZLNs ledelse, Den Hemmelige Revolusjonœre Urfolkskomiteen (CCRI), ut fem kommunikeer. I et kommuniké datert 20. juni fra CCRI understreker underkommandanten Marcos at det ikke er aktuelt for zapatistene å ta i bruk våpen: ”Siden februar-mars 1994 har hele vår militære anordning vært, og er, defensiv.”

Den røde alarmen skyldes en stor intern rådslagning der en ny kurs skal stakes ut for zapatistene. Alarmberedskapen ble satt i kraft for å ha mulighet til å samle alle sivile og militære deler av zapatismen til samtaler over den fastlåste fredsprosessen under trygge forhold.

I 1995, da EZLN kalte sammen til en lignende forsamling, ble de angrepet av det føderale militæret. Å varsle rød alarmberedskap kan sees som et taktisk defensivt trekk fra EZLNs side. Det sivile samfunnet i Mexico og verdens oppmerksomhet er nå rettet mot Chiapas. Mexicanske myndigheter har for mye å tape på å angripe den store forsamlingen av zapatister. Og med verden som tilskuer benytter Marcos anledningen til å takke alle som til nå har hjulpet zapatistene så langt i kampen, blant annet for en konstitusjonell lovendring, som skal sikre urfolk autonomi og kulturell verdighet. 

Restruktureringen er ferdig, etter 2,5 år, og denne skal sikre at zapatistorganisasjonen overlever eventuelle harde militære angrep, bl. a. ved at enda tydeligere kommandolinjer har blitt etablerte. Sikkert er det at den nye modellen fortsatt vil bygge på zapatistbasenes kraft og vilje. Zapatistene har forstått at den ønskelige sosiale omstruktureringen ikke vil skje gjennom politiske beslutninger fra føderalt eller delstatlig hold, men utelukkende gjennom det de faktisk skaper selv.

I 2003 innførte zapatistene en viktig nyskaping, de såkalte los caracoles – sneglehusene. Dette er autonome zapatistsoner, der de uoppfylte kravene fra San Andrés avtalen blir realisert. I disse sonene har zapatistene opprettet autonome skoler med fokus på eget språk, historie og tradisjoner. I tillegg har de konstruert autonome sykehus og egne produksjonslokaler med fokus på håndverk, kaffe, tekstil og kunst. Viktigst i zapatistenes sneglehus er deres egen regjering, den gode regjering, i motsetning til den delstatlige og føderale regjering som blir omtalt som den dårlige/onde regjering. Zapatistene har oppnådd mye på elleve år, men nå er tiden inne for en evaluering, og en nytt kvalitativt steg videre.

De siste kommunikeene indikerer at zapatistene ikke vil begrense seg kun til urfolksproblematikken, men at de nå har en dypere visjon om en nasjonal og internasjonal transformasjon på lengre sikt. Zapatistene har alltid ment at den grunnleggende årsaken til marginaliseringen i Mexico og i verden skyldes de antidemokratiske kreftene i samfunnet og neoliberalismen. Ifølge Marcos er de kriminelle og antidemokratiske kreftene i Mexico representert av de tre største politiske partiene selv. Kritikken er rettet mot de mest aktuelle presidentkandidatene og for deres jag etter makt. Nepotisme, korrupsjon, løgn og egen vinning gjennom neoliberalismen preger mexicansk politikk, tordner Marcos. Han uttrykker ingen tiltro til verken president Fox, eller de aktuelle presidentkandidatene, som potensielle motparter i samtaler for å bedre urfolkenes rettigheter.

Vicente Fox løste ikke Chiapaskonflikten på 15 minutter slik han hadde lovet under valgkampen i år 2000. Derimot har han forsøkt å administrere konflikten slik at den ikke blir ubehagelig for seg selv. Lavintensitetskrigen mot zapatistene har fortsatt under hans presidentepoke, om mulig på en mer subtil måte enn før. Likevel, zapatistene har opplevd en viss imøtekommenhet under Fox sitt regime, og de lot til å akseptere framveksten av caracolene og zapatistenes autonome kommuner. Neste år er det mulig at PRI kommer tilbake til makten, og da kan tonen igjen bli mer aggressiv. Zapatistenes aktuelle reorganisering og nye kurs kan tolkes som en føre var handling for å stå sterkere når vanskeligere tider kommer.

Uansett valg av ny kurs trenger zapatistene brennende aktivister for å realisere den nye prosessen, og i det siste kommunikeet presiseres nettopp dette: ”Alle zapatister har nå den moralske frihet til å fortsette, eller ikke, med EZLN i den neste fasen.” EZLN inviterer nå til en ny pakt, akkurat som de gjorde 1. januar 1994, da EZLN begynte opprøret. Urfolk, mexicanere og det internasjonale samfunnet blir nå utfordret i sitt standpunkt til zapatistene: Hvem er med oss? EZLN innrømmer at den nye kursen kan innebære en tøffere kamp enn før, med større grad av forfølgelse og undertrykkelse. 

Den usynlige krigen, som kjennes på kroppen for tusenvis av urfolk daglig, er igjen blitt satt på dagsorden. Siden 1994 har zapatistene alltid kommet med overraskende og geniale trekk som har gitt dem publisitet over hele verden. Fra midten av nittitallet arrangerte zapatistene de store marsjene, de arrangerte de interkontinentale og de intergalaktiske møtene, de opprettet de autonome sonene, og Marcos ble et ikon for de antineoliberale bevegelsene. Poesien, mytene, maskene, den ustanselige kampen for urfolks rettigheter, og de stadige slagordene om ”demokrati, frihet og rettferdighet”, ”alt til alle, ingenting til oss” gav zapatistene mye oppmerksomhet på nittitallet. Nå er de på banen igjen med et viktig veivalg.

Mandag 27. juni kunne EZLN informere at zapatistenes store konsultasjon den siste uken nå er over. Zapatister fra over 1000 landsbyer deltok og over 98% gikk inn for at EZLN skal starte et nytt politisk initiativ både nasjonalt og internasjonalt. De kommende dagene vil de innformere om hva den "Sjette deklarasjonen fra Selva Lacandona" egentlig går ut på.

EZLNs nyeste kommunikeer kan leses på norsk på www.latin-amerikagruppene.no

Audun Husby
Land