FMLN - fra geriljabevegelse til regjeringsmakt

15. mars 2009 var en historisk dag for både El Salvador og FMLN. 20 år med høyrepartiet ARENA i regjering og utallige år med militære regimer ser sannsynligvis sin siste dag, og Maurio Funes fra FMLN tar over som president. Men veien frem til regjeringsmakten har vært hard og lang.

Den politiske og økonomiske makten i El Salvador har gjennom århundrer vært fordelt på få og feil personer. Uro og store protester har vokst for hver dag, og de har stadig blitt møtt med massakrer og korrupsjon. I 1980 brøt det som kjent ut borgerkrig i El Salvador, og samme årstall skulle vise seg å bli et historisk år for venstresiden i landet. Etter lange forhandlinger mellom revolusjonære geriljastyrker klarte fem av de mange radikale geriljaorganisasjonene å samles under ett flagg den 10. oktober 1980; Frente Farabundo Martí de Liberación Nacional (FMLN). Krigen var på dette tidpunktet så vidt begynt, og kampen skulle vise seg å være lang.

FMLN ble grunnlagt som en geriljabevegelse, og nådde fort ut til folket. Etter dannelsen av organisasjonen jobbet de for å lansere sin første større militære offensiv den 10. januar 1981. Under denne offensiven klarte FMLN å etablere en militær kontroll over store områder som forble uder kontroll av geriljaen resten av borgerkrigen. FMLN hadde flere militære offensiver, men denne første var med på å legge grunnlaget for resten av mobiliseringen.

Medlemsmassen vokste raskt, organisasjonen var særlig populær blant bonde- og studentorganisasjoner, og flere og flere valgte å slutte seg til denne geriljabevegelsen. De revolusjonære medlemmene i FMLN under krigen varierte fra både barn og ungdom til voksne og gamle. Kvinner som menn. De fleste ble opplært i de ulike leirene til FMLN i fjellene og i El Salvadors jungel for å bli trent opp i militære teknikker og metoder. FMLN hadde knapt med midler til både utstyr og nødvendigheter som mat under krigen, men grunnet så stor oppslutning blant folket og internasjonal sympati, fikk de støtte av sosialistiske og revolusjonære organisasjoner fra andre land, særlig i Latin-Amerika.

En annen stor offensiv som hadde mye å si for FMLN under krigen fant sted i 1989. Her fanget FMLN landets regjering og militære ved å ta kontroll over store deler av landet, til og med deler av hovedstaden San Salvador. Dette blir for mange sett på som et vendepunkt i krigen. Selv om FMLN ikke klarte å styrte hele regjeringen, ble det sett på som en enorm seier at de klarte å ta til fange 12 av regjeringens medlemmer. Kort tid etter deres offensiv i november 1989, startet den amerikanske regjeringen å støtte forhandlinger til løsninger på borgerkrigen. Frem til dette tidspunktet hadde den salvadoranske regjeringen vært fullstendig avhengig av økonomisk støtte fra USA, og uten deres støtte hadde det trolig ikke vært noen hær. Den amerikanske regjeringen innså nå at slaget var tapt, og det var ikke noen annen utvei enn at både den amerikanske og salvadoranske regjeringen begynte støtte opp om løsningene til en fredsavtale.

Det ble derfor forhandlet frem en fredsavtale mellom FMLN og regjeringen i El Salvador, som ble undertegnet i 1992. Gjennom hele borgerkrigen har FMLN opparbeidet seg en enorm medlemsmasse og organisasjonen hadde stor tillitt hos folket. Etter er en lang og hard prosess med revolusjonær krig og mange tap, var det en vanskelig oppgave å bygge et helt nytt parti. Til tross for dette, hadde FMLN bygget opp en struktur, strategi og plan under hele borgerkrigen. Så samme årstall som fredavtalen ble underskrevet ble også FMLN stiftet som et lovlig politisk parti.

Det nyfødte revolusjonære partiet stilte til presidentvalg for første gang i 1994. Til tross for god mobilisering og hardt arbeid, tapte FMLN mot høyrepartiet ARENA. Det ble rapportert om stort valgfusk, og selv om fredsavtalen ble undertegnet to år tidligere, så man at demokrati ikke var noe man fikk gratis. Noe man derimot fikk på kjøpet med ARENA i regjering var at 100 punkter i fredavtalen ble brutt og privatiseringen startet for fullt. Folket var preget av hva som hadde skjedd med landet siden forrige valg, og bare 32% av befolkningen stemmer dette året. FMLN tapte både i 1999 og i 2004, til tross for alvorlige tiltak som skulle forbedre valgsystemet. USA og senatorar?

I 2009 gikk endelig FMLN seirende ut av valget. Med litt over 51 % av stemmene, ble Mauricio Funes valgt til president for en koalisjonsregjering der FMLN er det dominerende partiet.Hva var grunnen til at FMLN vant etter mange år med hard kamp mot høyresiden? Maurio Funes kan ta mye av æren for dette. Han var en moderat kanditat, ikke fullt så radikal som de forrige. Han var også kjent fra før av som en respektert journalist og en samlende figur, med stor tillit hos folket.

Helt siden FMLN ble dannet som gerilja-organisasjon i 1980, har det hele tiden vært ulike grener og meninger innenfor organisasjonen. Disse ulike grenene har vokst med årene, og i partiet i dag finner vi alt fra sosialdemokrater til kommunister. Media liker å fremstille det både som om det er en splittelse mellom regjeringen og resten av FMLN. Partiet selv mener at de samarbeider godt, til tross for at president Funes blir satt i den sosialdemokratiske fløyen, mens visepresidenten og majoriteten av partiet blir satt i den sosialistiske.

Den nye regjeringen har mye å rydde opp i, etter årevis med ARENA-politikk. Man har satt i gang flere tiltak for å minske korrupsjon, kriminalitet og vold. En av tiltakene som gjøres nå er at det blir gjennomført en folketelling. Samtlige av landes innbyggere skal få ID-kort, eller fornye sitt gamle. Denne prosessen er i gang, og det viser seg at landet har færre innbyggere enn det som tidligere var oppgitt. Dette beviser i stor grad valgfusk i de tidligere valgene i landet, siden det har vært flere stemmer enn innbyggere.

FMLN vil nå skape skape en regjerning som er tydelig på sin fremtidsvisjon. I følge Pedro Lucas, som er leder for FMLN i Suchitoto er noen av hovedutfordringer som partiet står ovenfor i dag er å skape en bedre nasjonal sikkerhet, dette særlig med tanke på Maras. FMLN ønsker også å satse på produktivitet. Under regjeringen med ARENA har bøndene vært forlatt, og landet har heller valgt å importere varer fra USA, dette er noe som kommer til å bli endret på nå. Selv om FMLN bare har sittet med regjeringsmakt i et år, har partiet alikevel rukket å omgjøre en rekke viktige og vanskelige reformer. Alt nødvendig skolemateriell som bøker og uniform blir nå gratis. Og bedre vilkår for bønder og arbeidere, dette gjennom økte lønninger. Folket har fått medisiner og helstilbud, noe som er i stor kontarst til ARENA-regjeringen, der det bare var de rikeste som hadde tilgang til medisiner, o.l. Før ble store mengder medisiner kastet, fordi det ikke var lønnsomt å selge det til vanlige folk under markedspris.

Disse nye reformene blir igjen finansiert gjennom nye skattereformer. De som tjener mest, må naturligvis betale mest skatt. Med dette vil regjeringen få litt over 200 millioner dollar i året til staten, en sum som vil bli brukt til gratis utdanning, minstepensjon for de fattigste over 70 år, gratis medisiner og velferd.

FMLN har på kort tid oppnådd svært mye, særlig når det gjelder folkelig organisering. De har gått fra gerilja bevegelse til et parti i regjering, noe som er mislykket for de fleste som prøver. Hvordan har FMLN klart å oppnå så en slik vekst på så kort tid, og samtidig ha en så stor støtte fra folket? FMLN pleier selv å dele tidsperioden inn i tre etapper. Første etappe var fra 1970 til 1991. En etappe med hard kamp og borgerkrig hvor de mistet mange ofre. Her definerer FMLN sin strategi. Andre etappe startet januar 1992 når FMLN blir et lovlig politisk parti og starter med sosial politikk. Den siste etappen startet nå i 2009 når partiet fikk regjeringsmakt og Funes går på som president. Pedro Lucas som er leder i FMLN i Suchitoto mener at det er nå kampen begynner, kampen om å ta makten helt fra høyresiden.

"Fmln er stolt over å kunne ta makten i et kapitalistisk system. Fmln sin jobb nå er å gjøre samfunnet til er sosialistisk samfunn. Dette vil ta tid. Noen grupper tviler på store forandringer, da de ønsker forandring nå." - Pedro Lucas, leder i FMLN Suchitoto

Eirin Egge Ryan