Primeiro de Maio

Bosetningen der Martin & Ida bor

I kjernen av delstaten Santa Catarina, 18 km sør for Curitibanos, innringet av elv og omkranset av grønne åser, ligger bosettingen Primeiro de Maio – første mai. Navnet etter årsdagen for etableringen og arbeidernes dag. Her lever 30 familier, men bare 6 av dem har bodd her siden begynnelsen, resten har kjøpt jorden i løpet av de siste ti årene.

INCRA fordelte jorda og grunnla bosettingen i 1997, men jorden her har aldri vært okkupert. Grunnlaget for bosettingen var en okkupasjonsleir i nabokommunen Fraiburgo, som ble etablert i 95.

Etableringen av bosettingen Primeiro de Maio fulgte en sjeldent uproblematisk prosess etter MST’s standard. Eieren av storgodset Fazenda Bella Vista var villig til å selge noe av jorden sin, og okkupasjonen i Fraiburgo varte kun halvannet år før INCRA kjøpte opp jordflekken øst for kommunen og flyttet 30 familier over dit. Ti av familiene kom fra byen Curitibanos etter en bestemmelse gjort av INCRA, fagforeninger, og kommunen, for at den nye bosettingen ikke bare skulle være bosatt av familier utenfra. At en godseier sier seg villig til å selge jord uten å motta press fra MST skjer sjeldent, men gjør at eksproprieringen av jorda går mye raskere. Dette er noe av årsaken til at nabobosettingen Indio Galdino har samme alder som Primeiro de Maio, men at jorda her ble kjøpt opp for nærmere to år siden etter ni år med okkupasjon.

I Primeiro de Maio dyrkes de vanlige produktene som mais, bønner, manjok, søtpotet og ris, i tillegg til at bosettingen har satset på melkeproduksjon. Melken selges til MST-merket Terra Viva, og er fremstilt via agroøkologi. Ellers praktiseres ikke agroøkologi i så stor grad i Primeiro de Maio, og bosettingen er ikke kollektivt organisert.  Folk dyrker individuelt og ser ut til å trives med det.

Land