Landsmøte for Bevegelsen for Solidaritet med Cuba

Det er 9. landsmøte for den Bolivianske Bevegelsen for Solidaritet med Cuba denne helgen, og hele brigaden er samlet i Vallegrande for å overvære begivenheten.

På invitasjonslisten er det både autoritetspersoner fra lokalsamfunnene, den cubanske ambassadøren og aktivister og frivillige fra hele Latin-Amerika. Hovedmålene for landsmøtet er, utover rent praktiske og organisatoriske funksjoner, å hylle 50-årsjubileet for den cubanske revolusjonen, og minnes Che Guevaras død på hans dødsdag 8. oktober – for det var her i Vallegrande han i sin tid ble tatt til fange og henrettet.

 

Den største og mest ikoniske parolen er å støtte kampen for frigivelse av de “fem cubanske heltene”. De har siden 1998 sittet fengslet i USA for spionasje etter at de etterforsket terroraksjoner mot cubanske mål i eksilmiljøet i Miami. Kampen mot USAs blokkade av Cuba, og øvrig amerikansk og annen vestlig imperialisme i hele Latin-Amerika er andre sentrale temaer. Men det viktigste arbeidet som vil bli gjort blir antakelig å vise støtte til solidaritetsbrigadene av helse- og utdanningspersonell som arbeider i Bolivia, som bistår i arbeidet for mer sosial utjamning gjennom bedring av allmennhelsetilstanden til det bolivianske folk, og bistand til å få gjennomført alfabetiseringsprogrammet.

Håvard Grastveit
Land