På Bolivias tak

Ingjerd og Eirin har reist til El Alto, på høylandet, en halvtime fra La Paz.

Vi har tilbrakt de siste ukene i El Alto med organisasjonene CEADL - Centro de Estudios y Apoyo al Desarrollo Local. (Senter for utdanning og støtte til lokal utvikling) som arbeider med folkeutdanning, spesielt rettet mot ungdom. CEADL er LAGs hovedorganisasjon i Bolivia og har i tillegg til kontoret i El Alto, en mann i Sucre, samt prosjektet El Observatorio i La Paz.

 

CEADL har for øyeblikket 19 ansatte (locos -galninger - som de kaller seg) og mottar bortsett fra litt støtte fra Holland, alle sine midler fra norske SAIH - Studentene og akademikernes internasjonale hjelpefond. SAIH har støttet CEADL i 10 år og halvparten av folka på kontoret har besøkt Norge en eller annen gang. De har derfor fått med seg at i Norge er det veldig kaldt og at vi spiser mye brød!

 

Det skal nevnes at det er aldri så lite kaldt i el Alto også. Som navnet antyder ligger byen i høyden, på hele 4100 meter over havet, noe som medfører en makstemperatur på 17 grader om sommeren og bittelitt høydesyke for brigadister fra Norge. Heldigvis kan man tygge coca eller drikke coca-te, og spise høydepiller for å sloss mot den konstante reggaetondunkingen inni hodet de første dagene. Lungene derimot venner seg liksom aldri helt til høyden og det reduserte oksygeninntaket. Man blir utrolig sliten av den minste fysiske anstrengelse, spesielt er det å gå i trapper anstrengende. Kontoret til CEADL ligger derfor hendig plassert i 4 etasje, uten heis.. Innefor dora er det plassert en sofa, der setter man seg, frivillig eller ikke, idet beina knekker sammen innenfor doerstokken.

 

Ingjerd har fått en kjempefin familie som består av en bitteliten Aymara-mamma, en søster, en far som jobber hele tiden og en hus-lama. Lamaen heter Michael Jackson, og er med på det meste familien driver med. Ingjerd  utforsker også la paz mye, siden hun går på språkskole der, og prøver så hardt hun kan å lære seg Spansk.

 

Eirin har ikke fått noen lama, men derimot en familie med mange flotte, sterke damer, en gammel hund og snart kyllinger!


Vi har vært med på noen møter og på et helgekurs for ungdommer der CEADL underviste om menneskerettigheter, HIV/aids, seksuelle og reproduktive rettigheter og kvinnespørsmål. Vi fikk også være med på en flott politisk-teaterworkshop med mange forskjellige øvelser. Det er veldig lærerikt å se hvordan de bruker politisk teater i organisasjonen.

Eirin Hoyseth og Ingjerd Nonstad
Land