Zapatistenes deklarasjoner

Kort oversikt over alle deklarasjonene fra Lacandona-jungelen.

1. La Primera Declaracion de la Selva Lacanona:
Kom i 1993 med slagordet: Ya Basta! Nok er nok! Målet var her å kjempe for de 11 kravene: arbeid, jord, tak, mat, helse, utdanning, uavhengighet, frihet, demokrati, rettferdighet og fred. Zapatistenes væpna opprør finner sted 1.januar 1994.


2. La Segunda Declaración de la Selva Lacandona:
Det andre kommunikeet kom i juni 1994 hvor man oppfordret til at Zapatistbrødrene og søstrene ikke måtte la seg selge, men fortsette i motstand. Det blir satt i gang en nasjonal dialog angående temaene demokrati, frihet og rettferdighet. La Convención Nacional Democrática finner sted hvor tusenvis av folk og organisasjoner fra venstresiden samler seg. 


3. La Tercera Declaración de la Selva Lacandona:
I januar 1995 kommer denne tredje deklarasjonen ut fra Zapatistene i jungelen. Etter ett år i offentligheten (opprøret januar 1994) kommer de nå med utsagnet: Todo para todos! Nada para nosotros! !Alt til alle! Ingenting til oss selv! hvor de oppfordret hele det mexicanske folk til å kjempe på alle nivå, med alle midler for: Demokrati, frihet og rettferdighet! I februar starter en militær offensiv og landet er på kanten til å starte en krig. I april startet San Andres forhandlingene, et avtaleverk hvor urbefolkningens autonomi blir anerkjent. Dette i skulle senere vise seg og ikke bli godkjent av den Mexicanske staten.


4. La Cuarta Declaración de la Selva Lacandona
I januar 1996 hørte man: ”Her er vi! Vi er den opprørske verdigheten, fedrelandets glemte hjerte! Vi kaller på folket til å delta i en ny etappe i kampen for nasjonal frigjøring og i kampen for å konstruere ett nytt fedreland, gjennom invitasjonen til de ærlige menn og kvinner til å delta i et ny nasjonal politisk styrke, som ikke søker makten, nemlig: FZLN”, Den Zapatistiske front for nasjonal frigjøring. I november godtar Zapatistene COCOPAs (Comisión de Concordia y Pasificasión) -forslag fra staten om grunnlovsendringer, selv om COCOPA ikke anerkjenner alle San Andres kravene. COCOPA er en slags San Andres light.  


5. La Quinta Declaración de la Selva Lacandona
I juli 1998 kom dette kommunikeet som sier: ! Her er vi! Vi gjør motstand! Deklarasjonen søker et nasjonalt konsultasjonsmøte som endelig finner sted i 1999 med 3 millioner mexicanere som deltakere. Møtet brukes for å anerkjenne urfolks rettigheter og for å gjøre slutt på krigen. (Den føderale hæren gjennomførte flere voldelige offensiver mot zapatist landsbyer i 1998). 24.februar 2001 starter marsjen ”Marcha del color de la tierra” hvor Zapatistene går gjennom 13 stater før de ender opp i Mexico by for å diskutere San Andres avtalen på ny i nasjonalforsamlingen. Nasjonalforsamlingen oppfyller ikke San Andres og dermed kutter EZLN all kontakt.


6. La Sexta Declaración de la Selva Lacandona
I juni 2005 kom det rød alarm fra Lacandon-jungelen. Etter 7 år med mye stillhet var den sjette deklarasjonen ute i offentligheten: ”Dette er vårt enkle ord som ønsker å berøre hjertet til det ydmyke folket. ..” Kommunikeet er starten på et nasjonalt kamp-program og konstruksjonen av en ny konstitusjon som skal bli dannet av en nasjonal kampanje ”La Otra Campaña” et samarbeidsforetak mellom hundrevis av organisasjoner og kollektiver fra det mexicanske sivilsamfunnet. De ønsker å bygge en bevegelse som går utenfor det korrupte politiske systemet i Mexico, og som sammen skal sette landet på hodet og sammen navigere fedrelandets fremtid.

Land