Feiring med bismak

Bolivianerne feirer i dag 200 års-jubileum for frihetsropet i Chuquisaca 25. mai 1809. Dette var det første frihetsropet i Latin Amerika og markerte begynnelsen på løsrivelsen fra de spanske koloniherrene.

At Bolivia fremdeles ikke har klart å kvitte seg med alt av kolonialt tankegods når det kommer til rase og klasse, fikk en dessverre et tydelig eksempel på under fjorårets markering av 25. mai i Sucre. Et tusentalls bønder og indianere marsjerte fra områdene rundt Sucre inn mot sentrum for å ta i mot president Evo Morales som var ventet å overvære markeringen. Før de ankom byen ble de imidlertid stanset av en gruppe studenter fra universitetet San Francisco Xavier som tvang dem til å snu. Et tjuetalls av dem ble brakt til hovedplazaen i Sucre, der de ble slått, sparket, nedverdiget og avkledd. Med publikum tilstede ble de tvunget til å selv rope rasistiske og anti-Morales slagord, kysse jorden og så videre, uten at noen grep inn.

Hendelsen har i etterkant blitt tolket som et tydelig signal på at Sucre ikke bare er Bolivias juridiske hovedstad, men også “el Capital del Racismo”; rasismens hovedstad. Den franske teaterdirektøren og filmskaperen César Brie har laget dokumentaren “Humillados y Ofendidos” om episoden, som en kan se på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=lI223pA6IKw&feature=related

Til tross for at en fryktet vold og opptøyer under årets markering av frihetsropet har den heldigvis gått fredlig for seg så langt.

Kaja Hundvin
Land