LAGs brigadister rapporterer fra Santa Cruz, Bolivia

Tilstanden i Santa Cruz har forverret seg og for LAGs to brigadister som befinner seg i byen er det vanskelig å forstå en stadig mer komplisert politisk situasjon. I gatene i sentrum og rundt hovedplassen er det fullt kaos etter herjinger fra opposisjonens bevæpnede ungdomsgruppe.

Union Juvenil Cruzeñista (UJC), opposisjonens bevæpnede ungdomsgruppe, styrer byen om kvelden og natten, og har sørget for å storme og ta over kontrollen på flere offentlige institusjoner og regjeringsvennlige kontorer.

UJC har mobilisert i stor skala og står for de fleste av de ekstremt voldelige sammenstøtene som skjer og har skjedd. Mesteparten av dem er en meget unge, mellom 12 og 20 år, og blir betalt for å løpe rundt i gatene med balltre og gassmasker. Den sivile borgerkomiteen i Santa Cruz betaler dem, noe som gjør det lettere å rekruttere. Ungdommene trenger ikke nødvendigvis å ha et sterkt ideologisk grunnlag for sine handlinger, de trenger simpelthen pengene de får. ”Det som skjer her er ikke lenger politikk, det er ren vandalisme”, sier Catalina Rodriguez fra Colectivo Rebeldía. Vandalene beveger seg fritt rundt i byen og skaper en frykt blant befolkningen, og det finnes ikke nok politi til å ta hånd om situasjonen. I tillegg er også politiet offer for angrep og vold, og har nok med å beskytte sine egne.

Colectivo Rebeldía er en av LAGs samarbeidsorganisasjoner i Bolivia, og er sammen med samtlige andre sosiale bevegelser i byen blitt truet med vold av UJC, og har måttet tømme og evakuere sine kontorer. Torsdag ble kontorene til CPESC, en ikke-statlig organisasjon som jobber med urbefolkning, rasert og styret i organisasjonen har måttet gå i skjul. Onsdag kveld samlet lederne for flere NGOer seg for å skrive et åpent brev til Rubén Costas, guvernøren i Santa Cruz. I brevet fordømmer de sosiale bevegelsene de siste dagenes voldelige handlinger og krever at Costas tar et oppgjør med vandalismen. De ønsker å holde en pressekonferanse der de publiserer brevet, men det finnes ingen nøytrale medier de kan henvende seg til, og en slik offentlig opptrenden er for farlig. Isteden er de fremover tvunget til å jobbe i det skjulte og det kan ta lang tid før de kan jobbe som normalt igjen.

Også kubanerne som er i Santa Cruz for å jobbe gjennom de nasjonale helse og alfabetiseringsprogrammene er blitt truet og er flyttet fra sine arbeidsplasser og til et tryggere sted. Osvaldo ”Chato” Peredo, den eneste representanten for MAS i bystyret, ble i dag truet på livet på nasjonalt TV. I tillegg har Evo Morales i dag, torsdag, utvist USAs ambassadør i Bolivia. Ambassadøren har ved flere anledninger hatt møter med Costas og de fire andre opposisjonsguvernørene, og utvises på grunnlag av å delta i regjeringsfiendtlige handlinger og å ha truet med intervenering fra USA. Også presidenten i Venezuela, Hugó Chavez, truer med å utvise USAs ambassadør i landet.

I går formiddag skulle åpningen av Bolivias niende internasjonale filmfestival av og for urbefolkning avholdes i Santa Cruz, et prosjekt også Colectivo Rebeldía deltar i. Dessverre ble hele festivalen avlyst, og isteden ble kontorene til arrangøren CIDOB, den nasjonale organisasjonen for urbefolkning i lavlandet, evakuert på formiddagen og stormet av UJC på ettermiddagen i går, onsdag. Deltagere fra landsbyer rundt Santa Cruz og resten av landet er hindret av veiblokader og kommer seg ikke inn i byen, ei heller de internasjonale deltagerne.

Konflikten virker som den tilspisser seg, de tre første ofrene for urolighetene døde i dag i delstaten Pando, en av de fem fylkene i den såkalte ”Media Luna”. I disse fylkene har det blitt avholdt folkevalg om autonomistatutter og det er disse som nå utgjør den politiske opposisjonen i Bolivia. I andre byer, som Cochabamba og , hvor MAS står sterkt, arrangeres det demonstrasjoner mot den voldelige utviklingen i lavlandet og mot opposisjonens aggressive fremtreden. Kjernen av hele konflikten handler om fordelingen av IDH, skatten av gassen i Bolivia. Etter nasjonaliseringen av mye av landets olje – og gassproduksjon har fordelingen av skatteinntektene endret seg radikalt, og er i dag jevnere fordelt utover alle ni departementene i Bolivia. Prefekturene, eller guvernørene i ”Media Luna” ønsker en større kontroll over og andel av gassinntektene.

Situasjonen i dag er noe bolivianerne aldri har sett maken til, på tross av landets historie med over 200 militærkupp. Hva som skjer fremover er det ingen som vet.

Katrine Ringhus og Ane Rosnes
Land