Sepé Tiaraju

Bosetningen der Kine & Benedikte bor

”Denne jorda har en eier.” Dette sa indianerhøvdingen Sepé Tiraju for å forsvare landet sitt mot koloniherrene på 1700-tallet. Sepé Tiaraju døde i kampen for jord, og han er siden blitt en helt for MST. Hans navn brukes i dag på bosetningen hvor Kine og Benedikte bor.

Sepé Tiaraju består av ca 40 personer, fordelt på 14 familier, som driver både agroøkologisk og kollektivt. De har, i motsetning til de som driver individuelt, valgt å dele på alt arbeidet og å bo tett i tett.

Forhandlingen mellom INCRA (det statlige jordfordelingsinstituttet) og jordeier var allerede i gang da familiene i 1998 okkuperte området. Okkupantene møtte ikke på store problemer, da jordeier gikk med på å selge jorda frivillig. Sepé Tiaraju var okkupasjonsleir i to år før den ble bosetning i år 2000.

Når en bosetning har fått klarsignal, bidrar INCRA med startkapital til hver enkelt familie. I Sepé har kollektivets behov hele tiden blitt prioritert framfor private behov, og på grunn av dette brukte de pengene i fellesskap for å komme raskt i gang med produksjonen.

I dag har de en mangfoldig drift med produksjon av grønnsaker, ris, mais og bønner, melkeproduksjon, dyrehold og fiskeoppdrett.

Land