Indio Galdino & Irmã Jandira

Bosetningene der Emma & Bård bor

Har vært okkupasjonsleir i ca. 9 år. Jeg har funnet folk som har bodd her i alt fra 2 mnd til 11 år. Bosetningen har en lang historie. Første okkupasjon begynte i 1998. Fire ganger har folk måtte flytte på grunn av at pistoleiros i samarbeid med politiet har jagd dem ut.

Forholdene har vært ganske vanskelige, så produksjon og langsiktige prosjekter har til nå blitt flyttet til de nærmeste bosetningene. Bosetningen er en liten haug, omringet av elv på begge sider, med bosetningen Irma Jandira på den ene siden og 1. de Mayo på den andre. Ingen har enda fått seg skikkelige hus, men bor mer eller mindre i plastbrakke uten strøm og vann. Få har fått i gang noe produksjon.

Bosetningen Irma Jandira er utvidelsen av okkupasjonen Indio Galdino. I november 2002 sluttet 31 familier seg til okkupasjonsleiren ved elvebredden, etter å ha deltatt på to okkupasjoner som ikke førte fram. Etter lange år med INCRA-forhandlinger og uthalinger i rettssystemet fra jordeiers side, kom INCRA i august 2004 for å kartlegge området. Alle familiene i okkupasjonsleiren måtte flytte til to nærliggende områder.

Da de fire måneder senere vendte tilbake startet den sist ankomne gruppen på 31 familier okkupasjonen av jorda på andre siden av elva for Indio Galdino. De kaller leiren Irma Jandira.  Dette området tilhører en annen kommune, men hadde samme eier.

Endelig, 25.09.07. skriver alle i bosetningene Indio Galdino og Irma Jandira under på avtalen med planleggingsorganet for utvikling av bosetninger, som garanterer blant annet elektrisitet, husbygging, såkorn og utbedring av veier.

Av de 31 familiene som kom til okkupasjonleiren Indio Galdino i 2004 bor 16 i dag i Irma Jandira.

Land