Lurer du på...

...hvordan det ser ut der brigaden befinner seg nå?

For tiden er vi stasjonert i området rundt byen Abelardo Luz i Santa Catarina. Her er vi bosatt hos forskjellige familier i 4 av MSTs 22 bosetninger i regionen. Anna, Lene, Kristin og Kine i bosetningen José e Maria, Rebecca i 25 de Maio, Mari og Jonas i Santa Rosa III, Anja, Gaute og Maria i Papuan II. Tilsammen 1418 familier er bosatt i MST-bosetninger rundt Abelardo Luz, og kommunen er den i Brasil som har flest bosetninger. Det var også i dette området MST utførte sin første okkupasjon noensinne, i 1985, så man kan trygt si at vi trasker rundt på historisk grunn. At bosetningene rundt Abelardo Luz er noen
av de som har eksistert lengst, viser seg for eksempel ved at de som bor der har klart å starte opp kooperativer, og til og med fått sin egen bygdeskole.

Her er noen bilder fra bosetningene...

 

Dette minnesmerket markerer innkjøringen til de eldste MST-bosetningene rundt Abelardo Luz...


image.php?id=7625

Delstaten Santa Catarina er kjent for å være forholdsvis frodig og fruktbar...

 

 
Solsikkene i José e Maria begynner å bli klar for å høstes...

 

Noen familier i bosetningene har gått sammen og klart å skrape sammen midler til jordbruksmaskiner, mens andre pløyer med kyr (som på bildet) eller okser.


Paraplyene har flere funksjoner enn hjemme i Norge, her blir den like ofte benyttet som beskyttelse mot den sterke sola. 

 

En dag det ble for varmt, ble like gjerne gudstjenesten flyttet ut av kirka og inn i skyggen under trærne...
 
image.php?id=7630 

 

Tre ganger i uka kommer melkebilen fra det lokale kooperativet Cooperoste og henter melk hos bøndene.

 


Alle foto: Maria Gossé

Land