Tenk deg åttende mars på andre siden av jorda

Tenk deg at det er 34 grader og at klokka er tre om ettermiddagen 8.mars. Du befinner deg i et demonstrasjonstog på andre siden av jorda i Brasils største by São Paulo.

Demonstrantene bærer røde flagg, lilla sløyfer, paroler og sukkerrør mens de går oppover Rua Paulista, São Paulos finansgate. Det er den internasjonale kvinnedagen, men samtidig er George W. Bush i byen for å diskutere samarbeid om bioetanol med Brasils president, Lula. Derfor er det ikke bare kvinnenes dag, men også kampen mot USAs verdenshegemoni som står i fokus.

 

Tenk deg at du går sammen med MST-aktivister som skriker om en bedre fordeling av jorda. Foran deg går kvinner med blomstrete sjal og sukkerør og roper ”MST - denne kampen er en verdig kamp”. Samme uke okkuperte de en Cargill-fabrikk for å vise sin avsky mot de multinasjonale selskapenes utnytting av Brasil. Du ser rundt deg og folk gnistrer av engasjement. Det er mennesker som kjemper for mange av de sakene du selv kanskje ville se som selvsagt. Små, gamle damer bærer flagg som er større enn seg selv, mens tenåringsjenter roper ”Bush dra hjem” og ”Bevisste kvinner for et fredelig samfunn”.

 

 
Tenk deg at demonstrasjonen ender i en stor folkemasse. Ingen vet helt hva som skjer, alle samler seg nærmere og nærmere hverandre. Fra bussene hører du appeller du ikke forstår, men ettersom folkemengden beveger seg følger du etter. Plutselig hører du et smell, folket sprer seg utover. Du springer med dem, gruppa du kom med er spredt. Så ser du et kjent MST-ansikt som samler dere. Tenk deg at du står der og vet ikke hva som skjer. Senere får du vite at det var anarkistiske grupperinger som provoserte politiet til å svare med tåregass og gummikuler.  

Tenk deg at det var slik vi opplevde det.


Tekst av:
Kine Hilmo Dypdalsbakk og Mari Vikse Gundersen
Foto av: Maria Gossé

Kine Hilmo Dypdalsbakk og Mari Vikse Gundersen
Land