Solidaritet i praksis

I tre uker har vi vært innlosjert på Escola Nacional Florestan Fernandes (ENFF). Skolen ble startet opp på grunn av en stor etterspørsel etter utdanning blant aktivister i MST og er bygget på solidaritet og kollektivt arbeid.

Escola National Florestan Fernandes
Etter fem års dugnadsarbeid ble ENFF innviet i oktober 2005. Skolen er fremdeles under konstruksjon og utvikling, og ingen er permanent ansatte. Derfor er tiden mellom halv to og tre satt av til renhold, vedlikehold og bygging av skolen. Dette er alle med på. Selv bidrar vi flittig med oppvask etter måltidene, rengjøring, luking og planting i kjøkkenhagen.


Paulo Freires pedagogikk

Prinsippene til den brasilianske pedagogen Paulo Freire har en sentral rolle i undervisningen. Gjennom hans læremetoder viser han hvordan undertrykte mennesker kan utvikle selvtillit og bli kritiske og aktive. Dialog er et viktig element, og undervisningen på skolen består både av praktisk arbeid og teori som kan benyttes i virkeligheten. ENFF er skolen hvor selve avsluttningsdiplomet ikke er målet, men kunnskapen man sitter igjen med. 

image.php?id=7431 

I tillegg til politisk program har også språkundervising hatt en sentral rolle på programmet. Beundringsverdig er det at våre ivrige portugisisklærere Rachel Omoto, Marina Camargo Costa og Talita Almeida har tatt ut sommerferien sin for å undervise oss i språk og kultur, for at vi skal få best mulig start på oppholdet i Brasil.    

image.php?id=7436  

Veien videre
Selvom vi har hatt et stramt program under oppholdet på ENFF har vi innimellom fått spilt volleyball og fotball i solsteiken, og avkjølt oss i bassenget som ligger et steinkast unna skolen. Vi er kjempefornøyde med oppholdet og gleder oss enormt til vi skal ut i okkupasjonsleir til uken, og senere ut i bosettinger i delstaten Santa Catarina.



Mistica og språkundervisning

Morgenmøtet, kalt Mística på portugisisk, setter dagen i gang, så etter frukost tusler vi alle ned til møteplassen. Mens MST- og Via Campesinas flagg heises begynner skolens elever og lærere å synge MSTs egen hymne som blir avløst av ord for dagen og et kamprop.
Kine Hilmo Dypdalsbakk og Rebecca Ravneberg
Land