Mexico på en, to, tre

Her er en liten historisk oversikt over Mexico og Chiapas fra 1492 til møtet om den sjette deklarasjon, september i år.

1492

Mexico blir ”oppdaget” av Columbus. Han bommet på India og fant et kontinent med mennesker han kalte indianere. Oppdagelsen ble begynnelsen på undertrykkelsen som fremdeles er til stede her og resten av landene i Latin Amerika. ”Jeg er her for å tjene Gud og hennes majestet, men også fordi det finnes store rikdommer her”, sitat fra oppdageren Bernal Diaz del Castillosa.

De neste hundre år….x antall indianere blir drept, samfunn ødelagt, naturressurser blir tatt ut av landet og jorda fratatt folket. I løpet av 1500 og 1600-tallet blir 70% av alle indianerne drept.

 

1910

Revolusjon! Emiliano Zapata og Pancho Villa samlet tusenvis av bønder til kamp for en rettferdig jordfordeling. PRI – partido revolucionario institucional kommer til makta som et resultat av revolusjonen og blir sittende i 71 år. PRIs år ved makta blir kalt det perfekte diktatur, og Zapata og Villas drøm om en rettferdig jordfordeling forblir kun en drøm.

 

1974

Indianere i hele Mexico samles til den første kongressen for urbefolkning i San Cristobal de las Casas.

 

1983

EZLN, den zapatistiske hæren for nasjonal frigjøring blir stiftet i jungelen Lacandona.

 

1.januar 1994

Nok er nok kommer det fra jungelen i Chiapas. Urbefolkningen har sett seg lei på utbyttingen og undertrykkelsen fra staten Mexico. Gruppen som innvaderer San Cristobal og fire andre store byer i Chiapas, kaller seg zapatister etter den revolusjonære helten Emiliano Zapata og krever å bli hørt.

 

12.januar 1994

Våpenhvile og dialog mellom opprørsgruppen zapatistene og staten.

 

1995

Zapatistene stiller 11 krav: vann, mat, husly, uavhengighet, fred, frihet, demokrati, helse rettferdighet, utdanning og likhet. Innleder forhandlinger med staten, kjent som San Andres avtalen.

1997

Militær offensiv fra staten for å ta knekken på zapatistene. Konflikten topper seg 22. desember når 45 uskyldige kvinner, menn og barn blir slaktet ned i kirken i byen Acteal. Ingen har blitt dømt for massakren.

 

2000

PRI taper valget etter 71 år med makta. Den nye presidenten Fox (fremdeles i dag) lover å løse zapatist ”problemet” på 15 minutter. I dag, fem år etter, står konflikten like sterkt og zapatistene beskriver Fox’ regjering som el mal gobierno – den dårlige regjeringen.

 

2001

”La grande marcha” – zapatistene legger fra seg våpnene og gjennomfører en reise fra San Cristobal til Mexico city.  Marsjen får en utrolig oppslutning og zapatistene fikk snakke til kongressen direktesendt på mexicansk TV.  

Zapatistene er nær en avtale med regjeringen, COCOPA loven (basert på forhandlingene i San Andres avtalen), men regjeringen dolket zapatistene i ryggen etter at avtalen var underskrevet av begge parter. Denne hendelsen føyer seg inn i rekken av alle de gangene urbefolkningen har åpnet opp for dialog med regjeringen, men har blitt sviktet så til de grader av sine egne folkevalgte. Dette er viktig å ha i bakhodet for å forstå den andre kampanjen som zapatistene er i ferd med å konstruere i dag.

 

9.august 2003

Etter lang stillhet fra zapatistene kommer de i søkelyset igjen med opprettelsen av de fem caracolene, tidligere kalt aguascalientes. Et stort steg videre i kampen for autonomi.

 

19. juni 2005

Rød alarm fra jungelen i Chipas. Utenlandske solidaritetsarbeidere og organisasjoner blir oppfordret til å forlate zapatiststyrte områder og mange spekulerer i om det er en krigserklæring fra zapatistene. Like etter kommer den sjette deklarasjonen som avkrefter at det er snakk om å ta til våpen, zapatistene ønsker å starte en dialog med det sivile samfunnet i Mexico og resten av verden.

 

17. – 19. september

Det siste møtet om den sjette deklarasjonen bli avsluttet i caracolen La Garucha med 2000 mennesker til stede. Zaptistene inviterer hele venstresida av det sivile samfunnet i Mexico om å delta i Den Andre Kampanjen (la otra campaña) for å prøve å danne en politisk maktfaktor utenfor det tradisjonelle partipolitiske systemet. Zapatistenes initiativ får bred oppslutning; en rekke organisasjoner, enkeltpersoner og kollektiver melder seg på Den Andre Kampanjen.

 

1. januar 2006

Den Andre Kampanjen starter i San Cristobal, med 20000 fremmøtte. Lederskikkelser for Zapatistene skal fram til juni reise rundt i Mexicos 32 delstater for å snakke med folk, men mest av alt for å lytte, slik at de sammen kan danne grunnlaget for en ny politikk. En politkk som kommer nedenfra, fra folket selv. En politikk som skal snu mexico på hodet!

DEMOCRACIA, LIBERTAD Y JUSTICIA!

Ingrid Fadnes
Land