Okkupasjoner i vente!

MST planlegger en landsomfattende kampanje med okkupasjoner i perioden 13.-17. april. Bare her i Pernambuco ventes det omtrent 15 okkupasjoner. Hva vil MST oppnå?

MST planlegger en landsomfattende kampanje med okkupasjoner i perioden 13.-17. april. Bare her i Pernambuco ventes det omtrent 15 okkupasjoner. Hva vil MST oppnå?

Okkupasjon av brakklagt jord har bestandig vært MSTs viktigste pressmiddel i kampen for jord. Uten å legge press på myndighetene, skjer det svært lite i jordreformen. Det sier både MST, ansatte hos jordreformmyndighetene og uavhengige forskere. Undersøkelser viser at 3 av 4 bosettinger er direkte resultat av jordokkupasjoner.

Brasilianske myndigheter, og blant dem de på toppen i det ansvarlige ”direktoratet” for jordreform INCRA, er svært kritiske til jordokkupasjoner. De kaller det ”invasjon” og hevder det er lovbrudd og krenking av den private eiendomsretten. MST på sin side tar utgangspunkt i grunnloven som sier at all jord som ikke ”oppfyller sin sosiale funksjon” kan eksproprieres av staten og brukes til jordreform. Dette resulterer i en juridisk strid som MST nesten alltid taper. De blir kastet ut fra jorda, men okkuperer kanskje på nytt. Oppmerksomheten rundt okkupasjonene bruker de til å tale sin sak. Og erfaringene er nesten entydige: Jo mer støy, jo raskere resultater.

Brasilianske myndigheter prøver å hindre jordokkupasjoner. Jordokkupasjoner er blitt et symbol for MST og liknende bevegelser, som gjerne teller antall okkupasjoner som indikator på sin egen suksess. For myndighetene er få okkupasjoner et bevis på at deres jordreformpolitikk er vellykket. Ett av mange tiltak president Cardoso har trumfet gjennom for å forhindre okkupasjoner er å ”fryse” okkupert jord. Eiendommer som har vært okkupert kan ikke undersøkes i forhold til jordreform før to år etter at okkupasjonen ble avsluttet.

For MST er det viktig å slå fast at okkupasjoner fortsatt, til tross for all motstand, er deres viktigste våpen. MST vil også vise styrke. Derfor skal det i perioden 13.-17. april gjennomføres koordinerte okkupasjoner over hele Brasil. Datoene er valgt for å markere at det er seks år siden massakren i Eldorado dos Carajás i delstaten Pará. Den 17. april 1996 ble en marsj av MST-familier overfalt av militærpolitiet. 19 mennesker ble drept. De ansvarlige ble senere frikjent. Saken har fått stor oppmerksomhet fra internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, og en anke blir behandlet i disse dager.

Pernambuco er en av delstatene der det er forventet flest okkupasjoner. Flere av brigadistene har vært med på grasrotarbeid sammen med MST-aktivister. Det består i å gå rundt i fattige områder i byene på landsbygda og snakke med potensielt interesserte familier. Siden arrangeres møter hvor jordfordeling, jordreform og MSTs historie presenteres. Målet er å rekruttere familier til å gå inn i MST og delta i okkupasjoner av brakk jord. For ordens skyld: De norske brigadistene skal ikke være med på okkupasjoner.

Av: Torkjell

Land