Brigadehistorie
Filterer etter:

Kampen for en ny soloppgang

La Garrucha blir ofte omtalt som Zapatistenes vugge. Det var her, i Lacandon-jungelen, at zapatismen ble født tidlig på 80-tallet, og det var her «Den Andre Kampanjen» startet 1. januar 2006. Snaue 30 år senere er La Garrucha et levende bevis på at Zapatistenes autonome samfunnsmodell fungerer i aller høyeste grad.

Fartsdumper i Chiapas

Vårbrigaden har en godt brukt pick-up, og lasteplanet fylles jevnlig opp av brigaden som stadig blir mer vant med humpereiser og vind i håret. På lange kjøreturer i Chiapas får man tid til å få et større perspektiv på det man opplever.

Klare for landsbyopphold

En oppstemt brigade er tilbake i brigadehuset i San Cristobal. Den siste uken har vi vært i Oventic, hvor vi har bodd på en barne- og ungdomsskule for zapatister og deltatt ved deres språksenter.

Ya estamos en México

Da er det gått omtrent en uke siden vårbrigaden ankom Chiapas. Vi har komt godt i gang med spanskundervisning og lært mer om regionen.

Vårbrigaden til Chiapas reiser snart

10 brigadister er straks klare for avreise til Mexico. Der skal de jobbe med og lære av zapatistene og andre urfolksbevegelser i Chiapas i de neste fire månedene og holde oss oppdaterte her i Norge. Følg brigaden her på hjemmesiden eller på facebook ved å følge linken nedenefor.

”LA GARRUCHA”

Ligger syk ved perleporten til jungelen i Chiapas. Føler jeg er i ferd med å bli spist opp innvendig. Den lokale ”doktoren” lytter stolt på magen min, med sitt flunkende nye stetoskop. Diagnosen er foreløpig like uklar som utdannelsen til ”doktoren”. Så pang! Etter en rask sjekk av mitt blodtrykk er diagnosen stilt: AMØBER !?...

To gode naboer? To landsbyer. To versjoner av samme historie.

En gang var landsbyen vår én stor, gård. Som på alle store gårder bodde det mange jordløse arbeidere der. I dag utgjør disse nabolandsbyen. De organiserte seg og kjøpte jord kollektivt.

Vår kamp

Hva har kampen til urbefolkningen i Chiapas med oss å gjøre? Først og fremst har Zapatistenes kamp vist at det nytter å kjempe. De skaper alternativer til storsamfunnet gjennom de autonome kommunene, som er et konstruktivt bidrag til kampen mot frihandel og globalisering av den nyliberalistiske økonomimodellen. De viser i praksis at det finnes alternativer til markedsliberalisme. At mennesket ikke er prisgitt disse kreftene, som ofte blir omtalt som naturlige.