Krigen mellom ELN og EPL intensiveres og truer sivilbefolkningen i Catatumbo (Colombia)

Foto: Justicia y paz Colombia www.justiciaypazcolombia.com

Foto: Justicia y paz Colombia www.justiciaypazcolombia.com

ELN og EPL kjemper for kontroll over Catatumbo, en strategisk grenseregion med Venezuela i nordøstlige Colombia. Sivilbefolkningen, som er innestengt i området uten mat og transport, krever at disse to geriljagruppene stopper denne krigen og respekterer humanitær folkerett.

Catatumbo består av ni kommuner i fylket Norte de Santander i Colombia. I dag er denne regionen paralysert på grunn av krigen mellom ELN -den største geriljagruppe i Colombia-, og EPL -rester av en gammel gerilja som nå kontrollerer narkotikahandel i området-. For to uker siden erklærte ELN en så kalt «væpnet streik» (paro armado), noe som har stanset nesten alle økonomiske og sosiale aktiviteter i regionen. I frykt for deres liv er sivilbefolkningen innestengt, uten mat, uten grunnleggende tjenester og uten mulighet til å jobbe på sine gårder.


Kommisjonen for liv, forsoning og fred i Catatumbo (Comisión por la vida, la reconciliación y la paz del Catatumbo), som ble dannet i april 2018 og består av de viktigste sivilsamfunnsorganisasjonene i området (CISCA, ASCAMCAT, MCP) og kirken, krever nå at både ELN og EPL stopper denne krigen og væpnede streiken, at alle væpnede aktører forplikter seg til humanitær folkerett, og at den colombianske regjeringen implementerer fredsavtalen med FARC i denne regionen og gjenåpner fredsforhandlinger med ELN.

Les hele uttalelsen på spansk her.


 

Land