Politisk vold blåser opp igjen, Colombias fredsprosess i fare

WOLA, OXFAM, Caritas, sammen med LAG og 18 andre organisasjoner, som i 40 år har fulgt situasjonen i Colombia og bidratt til fredsbygging og forsoning i landet, advarer mot den farlige retningen Colombia har tatt i det siste året.

Advarselen er formulert som et offentlig brev og setter fokus på det som organisasjonene mener er kjerneelementer i utviklingen av denne krisen: 

-Brudd i fredsforhandlinger med ELN. 

-Forsinkelser og manglende forpliktelse av den colombianske regjeringen med implementeringen av fredsavtalen. 

-Regjeringens direkte angrep mot overgangsjustissystem (JEP, Sannhetskommisjonen og enhet for etterforskning av forsvunne (desaparecidos). 

-Undertrykkelse og drap på menneskerettighetsforkjempere og sosiale ledere, med svært alvorlige konsekvenser for aktivister knyttet til miljøsaker og erstatningen av ulovlige coca-plantasjer. 

Ifølge Senter for Folkeforskning og Utdanning, CINEP/Fredsprogram, ble 648 politisk motiverte drap begått i 2018. Så langt i 2019 har minst 62 sosiale ledere blitt drept ifølge den samme kilden. I en rapport av Somos Defensores fra april i år understrekes det at «i 2018 var det 16 kvinnelige menneskerettighetsforkjempere som ble drept, disse tilfellene viser en høyere grad av vold enn drapene på mannlige menneskerettighetsforkjempere».

The New York Times og El País (Spania) peker på nye funn av systematisk menneskerettighetsbrudd innenfor Colombias militære styrker som involverer landets forsvarssjef. Journalisten Nicholas Casey (The New York Times) måtte forlate Colombia som følge av at sentrale figurer i president Duques politiske parti kom med uttalelser som i sin tur førte til drapstrusler. Duques parti (Centro Democrático) hevder at journalisten er FARC-medlem og at den amerikanske avisen er talerør for Colombias venstreside. Denne type angrep og retorikk minner colombianere om krigen før forhandlinger og fredsprosessen. 

I brevet ber vi det diplomatiske korpset i Colombia, det internasjonale samfunnet og de landene som følger med fredsprosessen, kreve at den colombianske regjeringen innfrir fredsavtalen og iverksetter tiltak slik at denne implementeringsfasen ikke blir blodigere enn konflikten som fredsavtalen søker å slukke. 

Les hele brvetet på spansk og på engelsk.

Sekretariat
Land